Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 09.04.2016.
06:43
N. Jokić - Vesti A

Pozadina priče koja je potresla planetu (2): I Svisliks u režiji CIA

Nezavisna vladina organizacija Vikiliks tvrdi da je aferu objavljivanja miliona dokumenata o poreskim utajama Panamaliks proizvela američka agencija OCCRP (Projekt za izveštavanje o korupciji i organizovanom kriminalu), koju finansiraju USAID, Soroš fondacija, švajcarska vlada i Gugl ajdias.

Tanjug/AP
Procurili podaci o klijentima: Švajcarska banka HSBC

Članovi novinarskog Međunarodnog konzoricijuma istraživačkih novinara, kao "Zidojče cajtung", "Mond" i "Gardijan", našli su se sada u neugodnom položaju jer su objavljujući "panamske dokumente" naveli da su podatke dobili od izvora koji želi da ostane anoniman, dodajući da "strahuje za svoj život".

Više afera potreslo je svet još od 2008. godine, a iz 2013. poznata je i ona pod nazivom "Ofšorliks" 2013. Konzorcijum istraživačkih novinara tada objavljuje dva i po miliona novinara vezanih za 122.000 ofšor kompanija, uglavnom iz Singapura i britanskih Devičanskih ostrva. Prvi put otkriva se kako u ovim operacijama učestvuju velike francuske banke BNP, Paribas, Kredi agrikol. Do ovih podataka dolaze vlade Velike Britanije, Australije i SAD, i koriste ih u borbi protiv utaje poreza. Saznalo se, recimo, i da blagajnik predsedničke kampanje sadašnjeg francuskog predsednika Olanda ima ofšor račun. Posledice: generalni direktor Rajfajzen banke Internešenel Herbert Stepic daje ostavku.

Utaje poreza Amerikanaca

Prva afera vezana za utaju poreza preko plasiranja novca u ofšor kompanijama otvorena je 2008. godine. Američke vlasti došle su preko svedoka do podataka da je švajcarska banka UBS između 2000. i 2007. godine nagovarala američke klijente da utaje porez sklanjajući novac na švajcarske račune. Bogati Amerikanci sklonili su tako bar 20 milijardi evra. Posledice: UBS banka je SAD platila 780 miliona dolara kazne i odala imena 4.500 svojih klijenata kako bi sačuvala licencu za rad. Švajcarska "bankarska tajna" našla se na udaru američkih vlasti i zato ne čudi da je Švajcarska po svemu sudeći silom prilika postala jedan od finansijera projekta OCCRP.

Tokom 2014. godine Čajna liks piše o ofšor plasmanima kineskih političkih ličnosti tajkuna. Posledice: Kina je cenzurisala najvažniej podatke iz ove afere. Iste godine izbila je afera Luksliks. Mladi pravnik Antoan Deltur, koji je radio za jednu advokatsku kancelariju u Luksemburgu, dostavio je novinaru Eduaru Perenu podatke o pravoj industriji utaje poreza koja je tokom dve decenije, pod vođstvom Žan-Klod Junkera, sadašnjeg predsednika Evropske komisije, omogućila Luksemburgu da postane bogat kao Katar.

Oko 300 najvećih korporacija i banaka prijavljivalo je svoje sedište i dobit u Luksemburgu kako bi izbegli plaćanje poreza u državama u kojima zaista stiču dobit. Novinar Peren predao je podatke Međunarodnom konzorcijumu koji ih je objavio. Posledice: pravnik Deltur i novinar Peren optuženi su za krađu i čeka ih sudski proces.

Početkom 2015. svet trese afera Svisliks. Erve Falćani, bivši službenik švajcarske filijale britanske banke HSBC, ukrao je disk s podacima o klijentima i ofšor računima koje im je banka otvarala između ostalog u Panami. Pobegao je u Francusku da bi posle šest godina dao podatke sa diska Međunarodnom konzoricijumu istraživačkih novinara. Posle mnogo buke Falćani je potvrdio francuskoj BFMTV da je podatke s ukradenog kriptovanog diska banke dešifrovao uz pomoć američke agencije CIA. Na pitanje novinara BFMTV da li je on agent CIA, Falćani je izjavio da "nije baš agent", ali da bi se moglo reći da je "posrednik".

                                                                       KRAJ

POVEZANE VESTI

Subota 09.04.2016. 12:09
Globalna ELITA ljudi od profesije i biznismena koji su ujedininjeni sirom sveta da bi se bavili humanitarnim pitanjima , podsticali visoke eticke standarde u profesijama i gradili bolje mesto za zivot SVIH gradjana -, a to su naslednici Bildenbergeri , Rotsildovi , Rupertovi , Astori , Kapeti , Rokfeleri , Openhajmeri , Sorosi .... (rotarijanci , masoni , lionci , templari , malteski vitezovi .... ) koji ce uticajem novca unistiti ZLO i inkubator ZLA zvano Rusija !!! Rusima i rusofilima dobro poznatia "druzina" (zato ih satanizuju) jer zele da iskoreni crveno-burzujsku korupciju , javasluk , nepotizam , lopovluk ...
Subota 09.04.2016. 15:22
Moc Putina je fikcija , a NE of-sor dokumenti !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online