Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.04.2016.
08:12
Lj. I. - Vesti A

Počinje opsada Alepa

Sirijski pobunjenici navode da su preuzeli kontrolu nad strateški važnim gradom na severu Al Raijem od pripadnika Islamske države, prenosi Bi-Bi-Si. Kako navode, pad Al Raija je podstrek pobunjenicma koji se bore za preuzimanje i Alepa.

Tanjug/AP
Razrušeni Alepo čeka još puno patnje

Bi-Bi-Si ističe i da je Al Rai bio ključno uporište za ID jer se nalazi na raskršću koje povezuje Tursku i Siriju. Opservatorija navodi da je savez "pobunjenika i islamista" preuzeo kontrolu nad gradom. Preuzimanje Al Raija daje mogućnost opozicionim borcima da krenu u opsadu položaja boraca ID severno od Alepa, kao i da prekinu njihove rute za snabdevanje.

Izbori pod vatrom

Sirija održava izbore 13. aprila, pa će izaslanstvo sirijske vlade stići u Ženevu 14. ili 15. aprila. Pregovori se održavaju istovremeno s prekidom vatre koji je trajao duže od mesec dana i omogućio dostavu humanitarne pomoći za 287.000 ljudi.

Osim toga, komandant opozicione brigade Al Mutasim, Muhamed Hasan Kalil, izjavio je da se taj grada sada može koristiti kao mesto za pokretanje budućih operacija protiv Islamske države na istoku i severu. Prema njegovim rečima, najveća opasnost za njegove borce bile su improvizovane mine, vozila u kojima je bio postavljen eksploziv i bombaši samoubice. Osim toga, sirijska vlada je saopštila da se najmanje 200 ljudi vodi kao nestalo nakon napada ID na fabriku blizu Damaska.

Radnici su navodno odvedeni iz spavaonica u kojima su odsedali u gradu Dumeiru, oko 40 kilometara istočno od glavnog grada Sirije. Aktivisti Sirijske opservatorije za ljudska prava ističu da je oko 140 radnika uspelo da pobegne.

U međuvremenu je početak novog kruga mirovnih pregovora o sirijskom ratu odložen za dva dana kao bi posebni posrednik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura mogao da poseti Damask i Teheran i čuje njihova gledišta o političkoj tranziciji.

- Treba proveriti pozicije svih strana o ratu u Siriji, regionalnih i međunarodnih, kako bi se stvorila kritična masa o tome šta će biti okvir političke tranzicije. Idući krug pregovora mora biti konkretan da bi politički proces vodio političkoj tranziciji - rekao je De Mistura.

De Mistura je rekao da je već čuo neke zanimljive ideje iz Rusije i da će još saslušati turske, saudijske, jordanske i libanske sagovornike pre nego počne idući krug 13. aprila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online