Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.03.2016.
19:15
Vestionline A

Da li će Kurdi biti jedini pobednici u Siriji?

Težnje sirijskih Kurda dugo vremena su bile gušene pod režimom Bašara al Asada i njegovog oca Hafeza, koji je vladao Sirijom od 1970. do 2000. godine. Tokom građanskog rata u ovoj zemlji, oni su od dugo potlačene manjine postali moćna sila, a sada su proglasili i federalnu regiju blizu turske granice.

Reuters
Tokom građanskog rata postali jaka vojna sila: Kurdi

Najveća sirijska manjina, Kurdi obuhvataju oko deset odsto sirijske predratne populacije od 23 miliona ljudi. Uglavnom žive na severoistoku, u malim područjima uz severnu granicu s Turskom i u Alepu, piše Hina, a prenosi Index.hr.

Kurdi su se žalili na to da su im pod Asadovom strankom oduzeta mnoga ljudska prava i da im je kultura potisnuta. Na kurdskim područjima u Siriji izbijali su ograničeni protestii dok nije u martu 2011. počeo prodemokratski ustanak protiv Asada.

U julu 2012. Asadove snage iznenada su se povukle iz većine kurdskih gradova na severu i severoistoku, održavajući ograničenu prisutnost samo u glavnim severoistočnim gradovima Kamišliju i Al Hasakehu.

Partije demokratskog jedinstva (PYD) brzo je preuzela kontrolu i formirala miliciju Jedinica narodne zaštite (YPG) za obranu tih područja. Od oktobra 2014. YPG je imao jaku podršku vazdušnih snaga koalicije pod vođstvom SAD-a što im je omogućilo da istisnu militante Islamske države iz Kobanea. Zauzimanjem tog grada ojačao je moral i status YPG-a, kao velike sile u borbi protiv ID.

Za PYD i YPG smatra se da su blisko povezani s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), koja vodi gerilski rat protiv Turske, a EU i SAD su je proglasile terorističkom organizacijom.

Međutim mnogi Kurdi umesto toga podržavaju različite frakcije Kurdske demokratske stranke Sirije (KDPS) bliske predsedniku Masudu Barzaniju u iračkoj autonomnoj kurdskoj regiji.

KDPS i njegovi saveznici osnovali su kurdsko nacionalno veće, koje sarađuje s glavnom sirijskom opoziconom grupom, Nacionalnom koalicijom. Oni optužuju PYD da monopolizuju vlast u područjima pod nadzorom Kurda i tlače opoziciju.

Mera koju su PYD i njegovi saveznici doneli u četvrtak korak je prema potpunoj autonomiji u toj regiji. Naime, Kurdi su proglasili federalnu regiju na severu Sirije, saopštili su zvaničnici, a prenosi AFP. Proglašavanje federalnog regiona je objavljeno na kraju kurdske konferencije koja se u četvrtak završila u gradu Rmeilan na severu zemlje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online