Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.03.2016.
01:11
I. Kozarski - Vesti A

Putin zapretio dušmanima Sirije

Predsednik Rusije Vladimir Putin primio je ruske pilote koji su se vratili posle odluke da se smanji vojni kontingent u Siriji. On je saopštio da je pet i po meseci kampanje koštalo oko 33 milijarde rubalja (464 miliona dolara).

 

Reuters
Siguran u moć vojske: Vladimir Putin

- Ta sredstva su iz budžeta Ministarstva odbrane (44 milijarde dolara 2015.) Reč je o novcu koji je bio namenjen za obuku i mi smo ga jednostavno prebacili na obezbeđenje naših snaga u Siriji - objasnio je Putin.

Po njegovom mišljenju, troškovi operacije u Siriji u potpunosti su opravdani. Predsednik je ocenom "odlično" okarakterisao dejstva ruskih pilota. On je dodao da su na strategijsku i taktičku avijaciju pali najteži i najopasniji zadaci.

Putin je objasnio i naredne ciljeve Rusije u Siriji. On je rekao da će Rusija nastaviti s finansijskom, vojnom i obaveštajnom podrškom sirijskoj vojsci, uključujući i onu iz kosmosa.

akođe, u Siriji ostaju na borbenom dežurstvu sistemi protivvazdušne odbrane S-400 i Pancir F.

- Naša protivvazdušna odbrana u Siriji dejstvovaće po svim ciljevima koje budemo smatrali pretnjom za ruske vojnike. Ističem - po svim ciljevima! Ako bude potrebno, Rusija je sposobna da bukvalno za nekoliko sati uveća svoju grupaciju u regionu (Bliskom istoku), do razmera odgovarajućih situaciji i iskoristi ceo arsenal - upozorio je Putin.

Slava herojima

Ruska vojska je tokom kampanje u Siriji izgubila četvoricu pripadnika. To su potpukovnik pilot bombarder Oleg Peškov (45), mornarički pešadinac Aleksandar Poiznič (29), specijalac vojne obaveštajne službe GRU Fjodor Žuravljev (29) i savetnik artiljerac Ivan Čeremišin (42)

On je potvrdio da je zadatak bila borba s terorizmom, kako se ne bi prelio na teritoriju Rusije. On je ponovio da su dejstva ruske vojske u Siriji bila predviđena na određeni period (30. septembra najavio je da će se operacija završiti u martu ili aprilu).

- Otvoreno smo rekli da se nećemo mešati u sirijski unutrašnji konflikt. Konačno rešenje, koje će opredeliti budućnost zemlje, moraju da traže sami Sirijci - rekao je Putin.

Ruski predsednik nabrojao je rezultate intervencije: prelomljena je vojna situacija u korist zakonite vlasti, sprečeno narastanje terorističke vojske, razrušena njihova skladišta, blokirani putevi šverca nafte.

- Obavili smo ogroman posao na učvršćivanju zakonite vlasti i suvereniteta Sirije - zaključio je Putin, a piloti su mu predali fotografiju iz vazduha.

Sila po spisku

Prema nezvaničnim informacijama u bazi Hmejm u Siriji ostala je upljčatljiva grupa jurišnih bombardera: osam SU-24 M2, četiri SU-34 i četiri SU-25 M. Takođe i po četiri lovca SU-30 SM i SU-35 S. Ostalo je i svih 12 jurišnih helikoptera MI-24 P i četiri transportna MI-8 AMTS.
Primećeno je i da je u Hmejm doleteo helikopter KA-52, namenjen za dejstva u planinama

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online