Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.03.2016.
08:30
I. Kozarski - Vesti A

Lov na Riđeg Generala

Pentagon je saopštio da je u napadu američkih aviona u sirijskoj provinciji Hasaka ministar odbrane Abu Omar aš Šišani "verovatno ubijen". Međutim, sirijski izvori već odavno sumnjaju da je Šišani prešao u Libiju, gde je ova teroristička grupa zauzela deo zemlje i pokušava da prenese borbe na susedni Tunis.

printscreen youtube
Mrtav ili neuhvatljiv: Abu Omar al Šišani

Čečenski sin

I ranije je saopštavano o smrti Šišanija, a prvi put je to učinio predsednik ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov u novembru 2014. godine. U decembru prošle godine nekoliko svetskih agencija pozvalo se na izvore iz američke vojske i prenelo da su specijalci u akciji u iračkoj provinciji Kirkuk zarobili Šišanija. Posle nekoliko dana potpune konfuzije, utvrđeno je da to nije bio Šišani.

I ovog puta američka vojska je uzdržana prema vesti o smrti Šišanija uz obrazloženje da se rezultat operacije vazduhoplovstva još utvrđuje.

Ucenjen na pet miliona dolara

Koliko je Šišani važan govori i činjenica da su SAD raspisale nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hvatanja ili smrti Šišanija. On je zauzimao visoke funkcije u Islamskoj državi i slali su ga gde je teroristima bilo najteže. Amerikanci sada tvrde da su ga sa još 12 terorista ubili kod Šadadija, gde su Kurdi prodrli u pravcu Rake.

Pravo ime Šišanija je Tarhan Batirašvili, a zovu ga još Omar Čečenac ili Riđi General - zbog boje duge kose i brade. Šišani je rođen 1986. godine u sovjetskoj republici Gruziji. Majka mu je Čečenka, a otac Gruzin. Međutim, Šišani je povukao na majku pošto je odrastao u selu Barkijani u Pankijskom klancu. To je čečenska oblast koja je dala mnoštvo terorista za ratove protiv Rusije, a potom i za one koje vode Islamska država i druge terorističke grupe. Inače, gruzijska policija gotovo da ne zalazi u Pankijski klanac kako ne bi isprovocirala sukobe. Stoga preko tog prostora vodi glavna ruta kojom kavkaski i srednjoazijski fanatici preko Turske stižu u Siriju i Irak.

Sirijski vojni izvori, uglavnom odlično obavešteni preko mesnog stanovništva, i izveštači s terena, smatraju da je Šišani bio ranjen i da je otišao u Libiju, tako da Amerikanci nisu ni mogli da ga ubiju. Oni ukazuju da je popularnost Šišanija kod džihadista tolika da mnogi pomisle da su ga videli čim čuju da se među njima pojavio neko riđe kose i brade, što kod Kavkazaca nije retkost.

Rat za naftu

Takođe se veruje da je u Libiju pre nekoliko meseci otišao i kalif, odnosno vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi. Prema toj verziji on je bio ranjen, posle čega se lečio u Turskoj, što je praksa Islamske države s obzirom na blagonaklonost Ankare.

Dalje ga je put odveo u Libiju, a ruski izvori još pre toga ukazivali su da će država postepeno prenositi dejstva na tu zemlju i Egipat. Naime, procenjeno je da će Islamska država pritisnuta ruskom intervencijom u Siriji i nastupanjem iračke vojske pokušati da se domogne libijskih naftnih polja kako bi finansirala rat i sjedinila s egipatskim istomišljenicima.

Emiru presudili seljaci

Islamska država priznala je pogibiju drugog čelnika, samozvanog emira od Tabke, Mahmuda Ahmeda al Kalezija. On je treći emir koji je poginuo u poslednjih sedam dana. Prema nezvaničnim informacijama, njega su ubili lokalni seljaci, koji su se verovatno osmelili usled napredovanja sirijske armije prema Tabki.

Te procene, nažalost, pokazale su se tačnim. U Ben Guerdaneu tuniska vojska privela je 16 osoba zbog umešanosti u napade od ponedeljka. Tada su džihadisti napali vojne i policijske položaje u centru grada, ubivši tom prilikom najmanje 18 civila. Tuniske snage bezbednosti ubile su 36 ekstremista i otkrile nekoliko skrovišta sa oružjem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online