Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 03.03.2016.
01:00
Lj. I. - Vesti A

Briljirali Hilari i Tramp

Hilari Klinton i Donald Tramp su povećali svoje šanse za kandidaturu na predsedničkim izborima u SAD posle glasanja tokom superutorka. Birači su se izjašnjavali u 12 država, a dvoje najpopularnijih kandidata Demoratske i Republikanske partije ostvarilo je pobede u sedam država, a Klintonova i na teritoriji Američke Samoe.

Tanjug/AP
Vrisak: Ovako Hilari Klinton slavi uspeh

Klintonova je u duelu sa najvećim stranačkim konkurentom Bernijem Sandersom trijumfovala u Alabami, Arkanzasu, Džordžiji, Masačusetsu, Tenesiju, Teksasu i Virdžiniji, dok je socijalistički orijentisani demokrata pobedio u Koloradu, Oklahomi, Minesoti i Vermontu.

Na drugoj strani, Trampu su poverenje dali stanovnici Alabame, Arkanzasa, Džordžije, Masečusetsa, Tenesija, Vermonta i Virdžinije, dok je Ted Kruz ostvario iznenađujuću pobedu u Teksasu, a Marko Rubio je zabeležio prvu pobedu, u Minesoti.

Zid ka Meksiku

Centralna tačka Trampove politike je plan da se izgradi zid duž granice SAD i Meksika kako bi se sprečio priliv ilegalnih migranata, kriminalaca i šverc narkotika. Insistira da to plate vlasti u Meksiku, koje su to odlučno odbile. Pitanje je da li će izgradnju zida koja će koštati milione dolara hteti da finansira i američki Kongres. Za sada, nema prevelike volje da se to učini.

Iako je bilo najavljeno da će se povući iz predsedničke trke, Ted Kruz bi mogao da zakomplikuje situaciju Trampu koji sebe već vidi kao predsedničkog kandidata u ime Republikanske partije. Pobede u Teksasu i Minesoti bi mogle da znače njegov povratak u kampanju.

- Posle ovoga smo videli da je naša kampanja jedina koja je pobedila, koja može da pobedi i koja će pobediti Donalda Trampa - naveo je Kruz.

Demokrate trljaju ruke

U taboru Hilari Klinton su veoma srećni što će za protivnika imati verovatno Donalda Trampa, za koga kažu da će u tom slučaju najgori kandidat za predsednika SAD u istoriji i da će posledica njegovog bavljenja politikom biti "rat" u njegovoj partiji.

Nadu za predsedničku nominaciju dobio je i Marko Rubio, senator sa Floride je ostvario prvu pobedu i dodao da je spreman da ide kroz svih 50 američkih država kako bi spasao Republikansku partiju "od čoveka kakav je Donald Tramp".

U Demokratskoj partiji je situacija daleko jasnija, Hilari Klinton već može da se sprema za predsedničku trku, s obzirom na to da je još jednom potvrđeno da ima veliko uporište na jugu SAD, kao i među Amerikancima afričkog porekla. Ipak, Berni Sanders, koji se zalaže za žestoke promene u američkom sistemu, nada se da će njegove četiri pobede na superutorak biti dobar zalet za dalju kampanju.

- Ova kampanja nije samo zbog toga što se bira predsednik Amerike. U ovoj kampanji treba transformisati Ameriku - istakao je Sanders.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.03.2016. 01:19
Vrlo interesantno. Kad je" Srbija" dozvolila okupaciju od strane kravojahaca onda je red da savjesno pratimo izbore nasi porobljivaca???J.V. O.M.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online