Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 27.02.2016.
12:34
Vestionline A

SAD su opkolile Rusiju, a šta da Putin uđe u Meksiko?

"Sjedinjene Američke Države su oduvek bile društvo kolonizatora. I pre nego što je postalo država, to društvo je uništavalo indijansko stanovništvo" ocenio je svetski poznati američki naučnik - lingvista, filozof i mislilac Noam Čomski.

Reuters
Oštre kritike na račun američke politike: Noam Čomski

Oštro kritikujući spoljnu politiku svoje zemlje, on navodi da su SAD izašle na svetsku scenu 1898. nakon što su uspostavile kontrolu nad Kubom koju su, u stvari, pretvorili u svoju koloniju. Zatim su prodrli na Filipine i pri tom ubili nekoliko stotina hiljada ljudi.

Čomski nastavlja nabrajanje epizoda u nastajanju imperije. Havaje su prvo oteli od starosedelačkog stanovništva, a nakon 50 godina uključili ih u svoj sastav kao jednu od američkih država.

SAD pokušavaju da stvore svet za svoje potrebe

Po završetku Drugog svetskog rata SAD su postale svetska sila koja poseduje moć i sistem bezbednosti bez presedana.

Pošto je uspostavio kontrolu nad Zapadnom hemisferom i dva okeana, Vašington je počeo da razmišlja kako da svet uredi po svom nahođenju.

Čomski se slaže da se moć SAD smanjila u poređenju sa 1950. godinom kada je dostigla svoj maksimum (tada je njihov udeo u svetskom BDP iznosio 50%, sada iznosi – 25%). Ipak, i pored toga, smatra on, SAD su i dalje najbogatija i najmoćnija zemlja sveta, a po vojnoj moći nema im ravne.

Srednji istok u haosu zbog američkih intervencija

- Pre samo 15 godina na Srednjem istoku nije bilo takvih sukoba kakve danas gledamo. To je posledica američkog upada u Irak, najstrašnijeg zločina sadašnjosti. Američko-britanska invazija prouzrokovala je najteže posledice koje su dovele do razaranja Iraka - kaže Čomski.

Reuters
Sirija potpuno devastirana

Jedna od najstrašnijih posledica bila je razaranje većeg dela poljoprivrede Sirije koja je hranila tu zemlju. Kao posledica toga ljudi su krenuli u gradove što je prouzrokovalo napetost i sukobe.

Trka u naoružavanju Rusije i SAD - kolektivna ludost

Rusija poseduje ogroman vojni potencijal i predstavlja glavnu prepreku na putu ostvarenja planova Pentagona. Problem je u tome što Rusija i SAD, polazeći od mogućeg nuklearnog rata, konstantno povećavaju svoj vojni potencijal, što je samo po sebi kolektivna ludost.

Čomski smatra da je nuklearni rat u suprotnosti sa zdravim smislom i može da plane samo kao posledica ljudske greške ili tehničkog kvara. On se slaže sa bivšim ministrom odbrane, Viljemom Perijem (William Perry), koji je nedavno izjavio da je pretnja nuklearnog rata sada veća nego u vreme Hladnog rata.

Čomski smatra da rizik proizlazi pre svega iz sve većeg broja incidenata u kojima učestvuju oružane snage nuklearnih sila.

SAD konstantno provocira

- U sadašnje vreme SAD konstantno koriste provokacije. NATO izvodi vojne vežbe u Estoniji na 200 metara od ruske granice. Teško da bismo mi trpeli nešto slično u Meksiku - kaže Čomski.

Poslednji takav slučaj bio je udar u novembru prošle godine, nanet ruskom lovcu koji je bombardovao pozicije džihadista u Siriji. Deo Turske gotovo je okružen sirijskom teritorijom. Ruski bombarder nalazio se iznad nje 17 sekundi i oboren je. To je nedopustiva provokacija na koju, srećom, Rusija nije odgovorila dejstvima sile.

fas.org
 

Ali je zato u Siriji rasporedila savremeni sistem PVO koji omogućava obaranje aviona NATO-a. Rusija to argumentuje činjenicom da se slični slučajevi dešavaju gotovo svakodnevno u Južnom Kineskom moru.

Stvara se utisak da kad bi države u koje upadaju SAD postupale isto tako neodgovorno kao Vašington, onda bi se svet odavno stropoštao u provaliju.

POVEZANE VESTI

Subota 27.02.2016. 14:30
Doći će Rusi i Kina u Mexico. kanal se već pravi koji će Panamski Kanal staviti "van snage" i učiniti neisplativim. Odatle mogu da pljunu do Mexica. Sad će i tamo malo da postave neke raketice da "brane" svoju investiciju. Jel'te, isto kao USA.
Subota 27.02.2016. 12:54
Ponekad je napad najbolja odbrana, ovim ne mislim na Rusiju vec na sve ostale drzave sveta koje trpe pod "zastitom" Amerike. Bez ostatka sveta, Amerika nije u mogucnosti da prezivi a kao odlican pokazatelj je i njen javni dug, sa tendencijom u porastu. Ekonomski gledano, ratovi imaju i ulogu da pospese razvoj ekonomije drzava u ratu - ali cak i tu je Amerika zatajila jer vodi ratove na tudjem tlu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online