Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.05.2010.
17:23
Tanjug A

Papa za dijalog sa istočnim crkvama

Papa Benedikt XVI je veoma zainteresovan za dijalog sa istočnim crkvama jer u držanju dveju crkava ima mnogo toga zajedničkog ali i razlika koje treba prevazići u cilju nalaženja zajedničkog puta, izjavio je portparol Svete stolice Federiko Lombardi.


 

On je u intervjuu Informativnoj službi Srpske pravoslavne eparhije srednjoevropske rekao da je važno da održavamo u životu zajedničke civilizacijske korene i zajednički rad.


"Mislim da sadašnjeg papu i mnogi predstavnici pravoslavlja posmatraju kao važan oslonac ekumene. On je veoma otvoren za dalji razvoj ekumenskih odnosa. U ovom kontekstu bi trebalo shvatiti i susret planiran za 2013. u Nišu, za koji je ideju dao patrijarh srpski", rekao je Lombardi.


On je istakao da će taj susret imati pre svega duhovni i ekumenski aspekt.
"Mirotvorni rad je isto tako važan momenat, pošto je u istoriji regiona bilo mnogo konflikata i mnogo rana iz najnovijih vremena koje još nisu zaceljene", rekao je portparol Svete stolice, dodavši da "sve što doprinosi miru - to pomaže", smatra on.


"Papa zna da ne može da reši sve probleme, ali može da ponudi svoju saradnju u oblasti razumevanja među narodima. Verujem da je važno raditi i na priznavanju učešća Balkana u evropskoj istoriji i kulturi. Ali religiozna i ekumenska strana su prioritet: duhovna perspektiva čoveka", kazao je Lombardi.

Upitan da li bi Sveta stolica uticala na prijem Srbije u Evropsku uniju, Lombardi je podsetio na papine reči, ponovljene više puta, da to "nije u domenu njegovih kompetencija da se izjašnjava o takvim pitanjima".


Osvrnuvši se na situaciju na Kosovu i Metohiji pre nekoliko godina, Lomberti je kazao da je "to za sve nas predstavljalo veliki problem".


"Čovek mora biti oprezan i odnose među narodima posmatrati uz veliko poštovanje i pažnju. Sveta stolica u tom smislu ne dela preuranjeno. Situacija u regionu se pažljivo prati, uvek u nameri da se unapredi mir. Na Kosovu Sveta stolica poziva na pomirenje, pravdu i mir", rekao je Lomberti.

Upitan da li postoje inicijative da se stav Svete stolice, koja nije priznala Kosovo, promeni, Lomberti je rekao da mu to nije poznato. "Svim narodima i kulturama regiona prilazimo sa ljubavlju i poštovanjem. Naše držanje ostaje kakvo jeste. To je držanje unapređenja mira i nema posebnih inicijativa da se zauzmu nove pozicije", kazao je on.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online