Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.05.2010.
13:53
Vestionline A

Poljaci beže pred nadošlom Vislom

Visla je uprkos dramatičnim naporima hiljada vojnika, spasilaca i doborovoljaca uspela na nekoliko mesta u centralnoj Poljskoj da probije nasipe, a u oblasti Plocka hiljade Poljaka beže pred poplavama.

Evakuacija oko 4.000 ljudi, među njima 1.150 dece, a takođe i oko 5.000 životinja sa 916 imanja u 25 naselja oko Plocka počela je sinoć. Očekuje se da će talas visoke vode Visle trjati još šest dana.

"U najcrnjoj varijanti moralo bi da bude evakuisano više od 10.000 ljudi", kazala je poljskoj agenciji PAP portparol Mazovjeckog vojvodstva Iveta Bjali i dodala da bujicu iz Visle koja se razlila na polja pokušavaju da zaustave i uz pomoć vojnih helikoptera koji bacaju zemlju.

U poplavama koje su prouzrokovale obilne padavine zbog kojih su se izlile reke Visla i Oder poginulo 15 lica, saopštio je za AFP najnovije podatke portparol vatrogasaca Pavel Fračak.

Ministar unutrašnjih poslova Jirži Miler izjavio je da je situacija sa Vislom, najvećom rekom u Poljskoj, gora nego što se predviđalo.

"Prolazak vodenog talasa Visle trajaće još šest dana zbog čega preti opasnost od popuštanja odbrambenih nasipa u gradovima kroz koje prolazi ova reka", napomenuo je Miler.

U Varšavi je danas zatvoren za saobraćaj bulevar koji se proteže duž Visle, a oko 200 obrazovnih ustanova danas je zatvoreno u priobalnim kvartovima glavnog grada.

Širom zemlje raseljeno je više hiljada ljudi, a spasilačke ekipe uz pomoć kolega iz susednih država - Nemačke, Francuske, Ukrajine, Litvanije, Letonije, Estonije i Češke pomažu u evakuaciji najugroženijih.

Poljske vlasti apeluju na građane da budu odgovorni, ne oklevaju sa evakuacijom i pomognu, vojnicima, vatrogascima i spasiocima u borbi sa vodenom stihijom, kao što to čini i 6.000 zatvorenika u celoj zemlji.

 

 

Policija je na Visli u čamcu morala da juri jednog Poljaka koji se dosetio da bi bilo veoma zabavno kada bi kajakom na poplavnom talasu prešao Vislom od Varšave sve do Baltičkog mora.

Varšava u kojoj je Visla dostigla maksimum već u subotu, moći će da odahne tek u sutra. Reka je još u subotu probila nasip u centru u četvrti Praga, ali spasila je stara neupotrebljavana predratna kanalizacija, kojom je voda otekla ne zahvativši stambenu četvrt.

Za poplave u kojima je nekoliko desetina hiljada evakuisano, a štete se procenjuju na preko dve milijarde evra, tek se sprema severna Poljska.

"Voda se povlači, ali iako imamo osećaj da kada je poplavni talas u pitanju najgore jeste za nama, bar na jugu, glavni problem ostaju prokvašeni nasipi. To važi i za Varšavu", kazao je posle sastanka kriznog štaba poljski premijer Donald Tusk.

Gradonačelnica Hana Gronkjevič Valc naredila je da se od ponoći za saobraćaj zatvore ulice duž nasipa na istočnoj obali Visle, dok eksperti ne provere u kakvom je stanju i da li preti da ga reka probije.

Prethodno je gradonačelnica odlučila da od danas zatvori i 120 škola koje bi mogle da budu eventualno ugrožene ako bude uzaludna borba vojnika, vatrogasaca i Varšavljana da još učvrste postojeće nasipe vrećama sa peskom i zemljom.

  

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online