Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.05.2010.
10:16 >> 11:40h
Tanjug A

Izrael prodavao Južnoj Africi nuklearno oružje

Britanski list "Gardijan", citirajući novu knjigu koja otkriva tajne dokumente, objavio je danas da je Izrael ponudio Južnoj Africi 1975. godine, u vreme aparthejda, nuklearne bojeve glave.

Ako se dokaže da su dokumenti autentični to bi mogao biti prvi zvaničan dokaz da Izrael poseduje atomsko oružje, prenose izraelski mediji. Autentičnost dokumenata mogla bi da pokvari namere Izraela da ubedi svet, da čak i ako poseduje nuklearno oružje, koristi ga odgovorno, a ne kako bi ga mogao koristiti Iran, "kome se ne može verovati“.

Tajni dokument o prodaji nuklearnog oružja sa potpisom današnjeg predsednika Izreala Šimona Peresa


Izraelski lideri nikada nisu potvrdili, ali ni porekli da Izrael raspolaže atomskom bombom, ali su uvek govorili da je neće prvi upotrebiti u regionu. Veruje se da je jevrejska država jedina nuklearna sila na Bliskom istoku.


Nezavisni stručnjaci su još osamdesetih godina prošlog veka procenili da Izrael raspolaže sa 100 do 200 bojevih nuklearnih glava, na osnovu fotografija i informacija koje je izraelski atomski špijun Mordehaj Vanunu dao britanskom "Sandej tajmsu".Vanunu je pre toga radio kao tehničar u nuklearnom reaktoru Dimona na jugu Izraela. On je osuđen zbog špijunaže i odslužio 18 godina zatvora.


Peres demantuje

 

Portparol predsednika Izraela Šimona Peresa, Ajelet Friš, kategorički je danas demantovala izveštaj da je on ponudio nuklearne bojeve glave Južnoj Africi 1975. godine, kada je bio ministar odbrane.

On je naglasila da "nikada nije bilo nikakvih pregovora" o tome između dve zemlje, nasuprot onome, kako je izvestio britanski list "Gardijan“. Friš je rekla i da Peres nije pozvan da bilo šta komentariše pre objavljavanja članka.
"Žalimo što list nije tražio komentar predsedničke kancelarije. Da je to učinio, otkrilo bi se da je priča pogrešna i bez osnove", rekla je Friš Rojtersu.

"Gardijan" piše o sastanku visokih zvaničnika dve zemlje, na kome je južnoafrički ministar odbrane Pi Dablju Bota tražio nuklerne bojeve glave od tadašnjeg izraelskog kolege Šimona Peresa, danas predsednika Izraela, koji mu je odgovorio nudeći ih u "tri veličine".


Bota i Peres su potpisali sporazum o vojnim vezama dve zemlje koji uklučuje i stavku da će se postojanje dokumenata držati u tajnosti. Ti dokumenti obelodanjeni su u knjizi Amerikanca, univerzitetskog profesora Saše Polakova - Suranskog koji je pisao o bliskim odnosima dve zemlje.


Autor tvrdi da je Izrael pokušao da spreči postaparthejdsku južnoafričku vladu da pokaže dokumente na njegov zahtev i da oni dokazuju da je režim aparthejda tražio rakete zbog elementa zastrašivanja i mogućeg napada susednih zemalja.


Navodi se da je na sastanku bio i načelnik Generalštaba Južne Afrike Armstrong koji je pripremio listu prednosti u slučaju da se nabave pomenute rakete, ali samo ako su opremljene nuklearnim punjenjem. Taj dokument je označena kao stroga tajna i na njemu je odštampan isti datum sastanka kao i sa izraelskim zvaničnicima.


Lista je, inače, već ranije bila objavljena, ali njen sadržaj nije bio jasan i ostalo je nepoznato da li je poslužila kao osnova za ponudu Izraela istog dana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online