Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.10.2009.
23:15
Tanjug A

Najveći haker mora pred sud u SAD

Britanac Geri Mekinon optužen za upad u kompjuterski sistem NASA i Pentagona, okarakterisan kao "najveće vojno hakovanje svih vremena", izgubio je poslednju šansu da izbegne izručenje SAD.

Pošto je britanski glavni tužilac odbio zahtev Mekinona da mu se omogući suđenje u Britaniji, Mekinonu je uskraćena i mogućnost da podnese žalbu Vrhovnom sudu, najvišem sudskom telu u Velikoj Britaniji.

Viši sud u Londonu saopštio je da njegov slučaj ne predstavlja stvar od "opšteg javnog značaja", što je neophodno da bi slučaj bio prosleđen Vrhovnom sudu, prenela je agencija Rojters.

Mekinonovi advokati izjavili su da sada razmišljaju o podnošenju žalbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. "Pravni tim sada procenjuje našu poziciju i pokušaće da na sve načine spreči Garijevo izručenje", izjavio je Mekinonov advokat Keren Todner.

Nedavno je utvrđeno da Mekinon ima Aspergerov sindrom, vrstu autizma.

Viši sud je u ranijoj presudi prihvatio da bi izručenje moglo da ima posledice po njegovo zdravlje, ali to nije bilo dovoljno da sudije donesu odluku da mu se sudi u Britaniji.


Mekinon, koga njegovi advokati opisuju kao "NLO ekscentrika", koristio je Internet u potrazi za životom van Zemlje.

Optužen je da je izazvao gašenje na 24 sata cele kompjuterske mreže američke vojske od više od 2.000 računara u Vašingtonu. Američke vlasti opisale su ovaj događaj kao "najveće vojno hakovanje svih vremena".

Britanski haker uhapšen je 2002. godine pošto je američko tužilaštvo podnelo protiv njega tužbu za ilegalno pristupanje kompjuterima, uključujući i računarske sisteme Pentagona i NASA, kao i za izazivanje štete od 700.000 dolara.

Mekinon je izjavio Rojtersu da je on samo kompjuterski zaluđenik koji je želeo da sazna da li vanzemaljci zaista postoje. Postao je opsednut lovom na bilo kakav dokaz o njihovom postojanju kroz ogromnu vojnu mrežu podataka.

Koristeći svoj kompjuter i Internet vezu preko telefonskog modema brzine 56 kilobajta u sekundi, bez zaštite šifre, on je iz svoje kuće u Londonu uspeo da izbegne sve bezbednosne mere koje je koristila vojska SAD.

Mekinon je priznao da je ilegalno upao u sistem, ali je rekao da nije imao nikakve loše namere.

Ukoliko mu se bude sudilo u američkom sudu, Mekinon bi mogao da bude osuđen na do 70 godina zatvora.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online