Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.02.2016.
04:04
B. Božin - Vesti A

Merkelova povređuje i ignoriše ustav

Renomirani stručnjak za nemački Ustav, profesor Karl Albreht Šahtšnajder, najavio je žalbu Ustavnom sudu u Karlsrueu protiv masovne doseljeničke politike koju vodi vlada Angele Merkel. On je to saopštio na konferenciji za štampu u subotu u Berinu, na koju su pozvane i "Vesti", a koja je hitno sazvana zbog ozbiljnosti situacije, jer se "Nemačkoj svakodnevno nanosi sve veća šteta".

Reuters
Na udaru: Angela Merkel

Zahtev Ustavnom sudu je da odmah suspenduje ovlašćenja, a zatim i oduzme dužnost sadašnjoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, kao i njenom zameniku Zigmaru Gabrijelu. Podnosioci zahteva pozvali su se na član 38 Ustava koji svakom građaninu daje jedno od osnovnih prava - pravo na demokratiju.

Nemačka je država Nemaca

- Ovo pravo, međutim, ne služi samo za to da građanin može da bira, nego da ima pravo da se bori za to se očuvaju osnovni demokratski principi - obrazložio je Šahtšnajder. Po njemu je ustavni identitet "duboko povređen i ignorisan", a posebno je izrazio razočaranje što se ostali državni organi - Bundestag i Bundesrat - ne suprotstavljaju vladinoj politici, tako da je ostao još jedino Ustavni sud.

O razlozima za ovaj potez pored njega su govorili članovi inicijative "Jedan procenat za našu zemlju", Jirgen Elzaser i Gec Kubiček, koju je do sada potpisalo 22.000 građana i koji "materijalno i idejno" podržavaju akciju prema Karlsrueu.

Inicijativa se sastoji od tri osnovna zahteva, rekao je Kubiček. Prvo je osiguranje granica od daljeg masovnog ulaska izbeglica, jer je nemačka vlada, a posebno njen kancelar, po zakonu obavezna da se delotvorno bori protiv ilegalnog ulaska stranaca u zemlju i svaki njihov ilegalni boravak u najkraćem mogućem roku okonča. Drugo je beskompromisno sprovođenje unutrašnje sigurnosti, a treće se tiče budućeg doseljavanja i očuvanja nemačkog identiteta.

Šahtšnajder smatra da sadašnja situacija ugrožava ustavni poredak jer politika vlade povređuje princip zapisan u Ustavu da je "Nemačka država Nemaca", što u slučaju ogromnog broja izbeglica koji se očekuju više ne bi bio slučaj, kao i da niko nema prava da Nemačku proglasi doseljeničkom zemljom.

Hrišćanska kultura

- Pored jezika, Nemačku definiše i njena hrišćanska kultura koja je teško spojiva sa islamom - rekao je profesor. On se založio za pomoć iz humanitarnih razloga, ali isključivo u okviru postojećih zakonskih normi.

"Šengenske granice su neobezbeđene, pa samim tim i one unutrašnje. Ne postoji nikakvo međunarodno pravo koje dovodi u pitanje obavezu čuvanja granica", naveo je Šahtšnajder.

Gec Kubiček je rekao da je politika vlade užasna i kroz primere ukazao da je neophodno hitno delovati. "Između Turske i Grčke je već u januaru ove godine prešlo granicu preko 50.000 ljudi, a računa se da je preko 3,5 miliona onih koji su se već uputili ka Evropi", kazao je on.

Dramatičnost situacije i sve probleme koje donosi izbeglička kriza pokazala je i novogodišnja anarhija na ulicama Kelna i drugih gradova.

"Želimo da se odbranimo od takve ilegalne politike i kroz ovu tužbu pokažemo svoj otpor", poručio je Kubiček.

Jedan procenat je dovoljno

Inicijativa "Jedan procenat za našu zemlju", kako stoji i u samom imenu, znači da je potrebna podrška samo jednog procenta građana da bi se "sprečila katastrofa za Nemačku i Evropu". Nju je do sada za manje od tri meseca potpisima podržalo preko 22.000 građana, a cilj je da se u sledećih par nedelja dođe do kritične mase od 50.000 potpisnika, što bi drastično povećalo pritisak na institucije.

Elzaser: Dramatično!

I Jirgen Elzaser je situaciju nazvao dramatičnom: "Policija je na izmaku snaga, tako da su sada već na delu građni", rekao je on. Podršku ustavnoj tužbi obrazložio je time da je postalo jasno da, iako se već duže vremena očekivalo da će to učiniti Bavarska, njen premijer Zehofer nije spreman da to sprovede. "Ne radi se o ideološkom postupku, nego o odbrani pravne države, za koju se političari i vodeći mediji javno zalažu", rekao je Elzaser.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online