Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 31.01.2016.
10:00
Vestionline A

Putin "preuređuje" Bliski istok?

Ako Moskva dobro iskoristi karte koje ima u rukama, moći će da učvrsti svoje pozicije u Iranu i na celom Bliskom istoku.

Reuters
Bez Rusije nema rešenja za Bliski istok

Ukidanje sankcija Iranu izazvalo je čitav talas spekulacija o predstojećem preuređenju bliskoistočnog prostora. Ne treba, međutim, precenjivati pomenuti događaj. Iranu nisu ukinute sve sankcije, nego samo one koje se tiču njegovog nuklearnog programa i koje za ovu zemlju zaista imaju prvostepeni ekonomski značaj.

Asad je učvrstio pozicije

Najviše koristi od ukidanja sankcija Teheranu (naravno, pored samog Irana i SAD-a) imala je sirijska vlast na čelu sa Bašarom al Asadom. Zvanični Damask je učvrstio pozicije zahvaljujući dogovoru o nuklearnom programu Irana i, naravno, zahvaljujući pokretanju operacije ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

Štaviše, time je sa dnevnog reda skinuta mogućnost poraza Sirije, posle čega je u sirijskom građanskom ratu došlo do konačnog preokreta. Pojedine vođe naoružanih pobunjenika postale su svesne neizbežne Asadove pobede i sada će aktivnije pregovarati sa Damaskom, čak i mimo Ženevskog formata.

Saudijska Arabija je glavni gubitnik

Saudijska Arabija na sve načine pokušava da sabotira pregovarački proces i da maksimalno odloži okončanje sirijskog građanskog rata. Može da se kaže da je Rijad imao najviše štete od sklapanja dogovora o iranskom nuklearnom programu.

Saudijska Arabija je izgubila pouzdanje u američke garancije. Sve veći broj saudijskih funkcionera sagledava da je Vašington umoran od destruktivne politike Rijada. Najstrašnije je, međutim, što isto to shvatanje postaje sve očiglednije i u zemljama Persijskog zaliva koje su doživljavane kao vazali Saudijske Arabije.

One vide da Saudijci trpe poraz u hladnom ratu protiv Teherana, i to na svim frontovima (u Jemenu, Siriji i Iraku), a još ako ostanu i bez podrške SAD-a onda se može reći da je Saudijska Arabija osuđena na propast. Zbog toga pojedine zemlje u Zalivu već ispituju teren u vezi sa mogućnošću prelaska u pobednički tabor.

Katar sad hoće sa Putinom

Prvi se uplašio Katar. Sredinom januara je emir Tamim doputovao u Moskvu da porazgovara sa Vladimirom Putinom o ceni eventualne promene odnosa Dohe prema sirijskom mirovnom procesu. Ako Saudijska Arabija sada ne odnese neku značajnu spoljnopolitičku pobedu, na Katar se mogu ugledati i druge države.

Ako Moskva dobro iskoristi karte koje ima u rukama, onda će ukidanje sankcija Iranu doprineti produbljivanju rusko-iranskih političkih odnosa i ozbiljnom jačanju pozicija Kremlja na Bliskom istoku. Da bi se to ostvarilo potrebno je zauzeti neutralan stav u saudijsko-iranskom konfliktu i predlagati saradnju i jednima i drugima. Moskva treba da sarađuje sa Iranom u Siriji, i da istovremeno prodaje oružje saudijskim saveznicima radi uvećanja njihove vojnopolitičke moći.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.01.2016. 10:06
Велики поздрав Баћушки Путину , Велики поздрав нашој драгој браћи и сестрама Русима и Рускињама , Велики поздрав Патријарху Руском , Велики поздрав Руском Амбасадору у Србији , Живела Божја Србија и живела братска и Божја Русија .
Nedelja 31.01.2016. 14:06
Ако буду паметни као баба-Хитлер да клекну испред Кремља, можда и искамличу милост!!!
Nedelja 31.01.2016. 12:08
Сви ће они, један по један, на коленца па пред Кремљ!!! Тек сад видим колико је баба-Хитлер видовита....она је давно већ то урадила!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online