Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 26.01.2016.
09:07
Vestionline A

Saveti budućem predsedniku SAD: Kako pobediti Vladimira Putina

Rusija je oduvek bila trn u oku Amerikancima. Kako je Moskva u poslednjih nekoliko godina povratila nekadašnju moć, taj trn počeo je sve više da žulja Vašington. Glavni cilj jeste biti bolji, jači, pametniji. Nadmutriti Rusiju u svakom pogledu. A kad kažemo Rusiju, mislimo Vladimira Putina. Tako je i Evelin Farkaš, nekadašnji ekspert za Rusiju u Pentagonu, poslala otvoreno pismo budućem predsedniku SAD uz "uputstvo" kako da se nosi sa "agresivnim autokratom" Vladimirom Putinom.

Reuters
"Rak rana" zapadnom svetu, Amerikacima naročito: Vladimir Putin

- Gospodine/gospođo, budući predsedniče, ući ćete u predsednički kabinet suočavajući se sa Putinovom Rusijom kao potencijalnom geostrateškom pretnjom Sjedinjenim Američkim Državama. Biće vam neophodna strategija da se oduprete takvoj pretnji koja samo raste. Trenutno, Putin preovlađuje u Siriji i drži se stabilno u Ukrajini, Gruziji i Moldaviji. Njegova upotreba sile kojom štiti despote i od vlada pravi taoce koji rade po volji Moskve, kao što je Jozef Danford prećutno priznao prošle nedelje rekavši da je Asad zbog ruske intervencije u Siriji u boljem položaju pred ovonedeljne pregovore u Ženevi. Putin je pomogao Asadu da povrati određeni deo teritorije kako bi potencijalno zadržao vlast, dok se u Putin u istočnoj Ukrajini nepozvan nalazi u određenim državama kojima je ograničen teritorijlani i politički suverenitet - napisala je Farkaš.

Dva cilja ruskog predsednika

A koja je to tačno pretnja koja stiže od Putina? Volođa ima dva glavna cilja - da se zadrži na vlasti i od Rusije ponovo stvori veliku silu koja može ugroziti američke nacionalne interese, napominje Farkaš.

- Pretnja leži u tome da Putin svoje ciljeve pokušava da ostvari prepravljanjem međunarodnih pravila i normi koje su od ključnog značaja za sigurnost SAD. Konkretno, on traži način da stvori novi svetski poredak koji dozvoljava kršenje ljudskih prava od strane autokratskih lidera, kao i invazije, okupacije i političke subverzije suverenih država - kaže ona.

Farkaševa je takođe istakla "politička ubistva" osvrćući se na izveštaj britanskog Istražnog veća koji je Putina prošle nedelje optužio da je "verovatno" naredio ubistvo nekadašnjeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka.

- Ne smemo dozvoliti Rusiji da uništo NATO, naš najefikasniji operativni savez, i našu solidarnost sa Evropom, našim najvećim trgovinskim partnerom. Ukoliko dozvolimo da Rusija okupira Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, a Asad ostane na vlasti, Kremlj će biti osnažen da koristi vojnu silu iznova i iznova dok ne postigne svoje diplomatske ciljeve. Predsednička administracija mora da ojača saveze sa našim partnerima kako bi se tome stalo na put - piše ona.

Reuters
Obama nije mogao da stane Putinu u kraj

Istina o Kremlju

Farkaševa savetuje budućeg lidera SAD da se suprotstavi i odupre ruskim akcijama kroz jačanje savezničke saradnje, ali i ukazivanjem "istine o Kremlju" međunarodnoj zajednici.

- Vaša (predsednikova) administracija mora da ubedi Rusiju da im njihov neosovjetski avanturizam neće ići u korist: Ne sme im se dozvoliti prevlast u Gruziji, Ukrajini i Moldaviji. Rusija tamo ima uticaj, ali stvari se moraju zasnivati na međunarodnim sporazumima. SAD mora pomoći finansijski i vojno sve regione pod kontrolom Rusije.

Nekadašnji ekspret pri Pentagonu kaže kako je sada povoljan trenutak da se SAD prebace u superiorniji položaj.

Sa kim bi Amerika trebalo da sarađuje?

Naglašavajući kako se Rusija bori sa teškom ekonomskom krizom koja zavisi od cene nafte, Farkaševa napominje da će Moskva usled borbe sa inflacijijom i padom BDP-a na kraju morati i da smanji budžet predviđen za odbranu čime će i vojno oslabiti.

Kao pandan ruskom gasnom monopolu, Farkaš predlaže jaču saradnju sa Nemcima i drugim saveznicima da se ispuni evropska potražnja davanjem beneficija američkim komapnijama i alternativnim dobavljačima.

Takođe naglašava da je neophodno osnažiti i odnose van Evrope, sa japanom, Izraelom, Južnom Korejom, Australijom.

- Moramo dobiti veću podršku u Ujedinjenim nacijama kako bismo ubedili međunarodnu zajednicu u rusko štetno delovanje - kaže napominjući da je neophodno poboljšati odnose sa Pekingom i ponuditi im pomoć oko ograničavanja ruskog vojnog avanturizma.

Značaj propagande

Farkaševa je dodala da svakako ne treba prekinuti komunikaciju sa Rusima, već naporitv, ostaviti otvorene sve linije razgovora kako bi se ostavilo prostora za potencijalnu saradnju. Farkaševa je u svom otvorenom pismu budućeg američkog predsednika pozvala i da se odupre ruskoj medijskoj propagandi i stvori jednak aparat za prenošenje poruka. Kako kaže, ukoliko se svi ovi saveti budu poštovali, Putinu neće ostati mnogo prosotra da ostvari svoje ciljeve prepravljanjem međunarodnih pravila.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.01.2016. 09:18
amerika nema mogucnost da pobedi Putina. proces propadanja zapadne ne civilizaciej je u toku i to se nece promeniti!
Utorak 26.01.2016. 10:37
Krši međunarodno prava, podršava dedpotske režime i napada suverene države. Kur'vetina izgleda ne vidibda je dala definiciju Amerike, samo je zaboravila da kaže podržava teroriste širom sveta.
Utorak 26.01.2016. 13:51
Ova Farkaševa je neka naša Madžarica a one vole samo jedno da im udje al ne izadje ili pak štrapacira.E tu joj Putin nije izašao u susret pa sad keffće.Inače sve što je navela kao savet,pa to su već pokušali pa je bilo propadjot!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online