Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 25.01.2016.
10:53
Vestionline A

Saudijci finansiraju tajnu operaciju CIA u Siriji

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) veoma je zavisna od Saudijske Arabije u izvođenju tajne operacije naoružavanja sirijskih pobunjenika, piše "Njujork tajms".

Reuters/L.J.
Već više od dve godine Amerikanci obučavaju sirijske pobunjenike, a za to ih plaća Saudijska Arabija

Naime, prema pisanju ovog lista, Saudijska Arabija je decenijama snabdevala SAD novcem i čuvala njihove tajne kada je Vašington ulazio u daleke konflikte. Ponekad su države zajedno radile, ponekad su Saudijci "jednostavno ispisivali čekove za tajne operacije Amerikanaca".

Zajedno protiv Asada

Zajednički program CIA i Saudijaca o naoružanju i obuci pobunjenika nema ništa zajedničko sa programom o čijem prekidu je Pentagon ranije obavestio javnost. Završeni program Ministarstva odbrane SAD bio je usmeren na obuku pobunjenika za borbu protiv Islamske države. Program CIA je orijentisan za borbu protiv sirijskih vladinih snaga, navodi "Njujork tajms".

Saudijci oružje i novac, Ameri znanje

Što se tiče rata u Siriji, CIA i Saudijska Arabija su se još 2013. godine dogovorile o zajedničkom izvođenju tajne operacije "Sikomor" za obuku sirijskih pobunjenika. Prema dogovoru, Saudijci su isporučivali naoružanje i davali novac, dok su pripadnici CIA učili pobunjenike da rukuju automatima "kalašnjikov" i protivtenkovskim raketama, piše "Njujork tajms", pozivajući se na bivše i sadašnje predstavnike administracije predsednika SAD.

- Sada je u odnosima Vašingtona i Rijada došlo do izmena, jer su SAD postale manje zavisne od uvoza nafte i počele da se približavaju Iranu. Ipak, savez kao i pre ostaje na snazi, "na površini ga održavaju saudijski novac i zajednički interesi". Održavanje zajedničke operacije je jedan od faktora, jer SAD ne žele otvoreno da kritikuju Saudijsku Arabiju zbog kršenja ljudskih prava, odnosa prema ženama i podrške radikalnom islamskom pokretu, vehabizmu - piše u članku.

- Saudijci ne kriju da pružaju pomoć u naoružanju pobunjeničkim grupama u Siriji, ali stepen njihove saradnje sa CIA u tajnoj operaciji i finansijskoj podršci (američkih specijalnih službi) nije bila poznata - piše list, pozivajući se na neke sadašnje i bivše američke činovnike i predstavnike zemalja Persijskog zaliva.

Pomoć vredna nekoliko milijardi dolara

Američki činovnici nisu saopštili obim sredstava koje izdvaja Saudijska Arabija za obuku pobunjenika, koji se bore protiv vlasti predsednika Bašara el Asada, ali izjavljuju da sada pomoć Saudijaca iznosi "nekoliko milijardi dolara", piše u članku.

Princ Bandar bin Sultan, koji je od 2012. do 2014. godine bio generalni direktor obaveštajne službe Saudijske Arabije, naložio je saudijskim agentima da kupe u istočnoj Evropi hiljade automata "kalašnjikova" i milione borbenih kompleta za sirijske pobunjenike. CIA je Saudijcima pomogla oko neke kupovine, između ostalog, tokom sklapanja velikog ugovora sa Hrvatskom 2012. godine.

- Same SAD su u to vreme bile najvećim delom "van igre", isporučujući prema nalogu Bele kuće nesmrtonosno oružje pobunjenicima. Ipak, kasnije je predsednik Barak Obama dao odobrenje CIA da direktno naoružava i obučava ustanike - piše list.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.01.2016. 14:17
CIA je postala naplaćenija piččka danas u svetu.
Ponedeljak 25.01.2016. 11:39
Americi i znanje i novac !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online