Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 19.01.2016.
10:44
slobodnaevropa.org A

Sprema li se Rusija za rat sa NATO-om?

Poznati vojni analitičar TASS-a, Viktor Litovkin, kaže da se Rusija, reorganizacijom Armije, priprema da predupredi rat sa NATO-om, kako niko od zapadnih "usijanih glava" ne bi došao u iskušenje da testira rusku odbranu.

Reuters
Vojska Rusije spremna je da pokaže svoju snagu

Rusija će, kako je izjavio ministar odbrane Sergej Šojgu, ove godine da formira tri nove divizije. U skladu sa tim, planira se uređivanje rejona za trajno razmeštanje jedinica, opremanje poligona, smeštaj za tehniku i izgradnja kasarni. Eksperti smatraju da je koncentracija trupa na zapadu države deo priprema za rat s NATO-om.

U okviru vojne reforme ruske Vojske, koja je započeta 2009. godine doneta je odluka o reorganizaciji tenkovskih i motostreljačkih divizija kopnene vojske u kompaktnije brigade.

Faktički, radilo se o odustajanju od sovjetske strukture tipa "četa - puk - divizija", nasleđene iz vremena masovnih tenkovskih operacija u Drugom svetskom ratu.

"Epizodni slučaj" obaranja Su-24

Po dolasku Sergeja Šojgua na čelo Ministarstva reforma je krenula u drugom pravcu. Agresivna spoljna politika Kremlja, pripajanje Krima i ratni sukob na jugoistoku Ukrajine doveli su do naglog zaoštravanja odnosa između Rusije i NATO-a.

Severnoatlantski pakt razvija saradnju sa Ukrajinom i Gruzijom, razmatra molbe svojih "novih članica" iz bivše sovjetske sfere uticaja o trajnom razmeštanju trupa Alijanse na njihovoj teritoriji.

Reuters
NATO je omražen u mnogim zemljama

Rusija (zasad neuspešno) nastoji da izgradu vazdušnu bazu u Belorusiji; u Kalinjingradskoj oblasti su razmešteni raketni sistemi "Iskander". Obe strane (jedna na zapadnom, druga na istočnom pravcu) stalno izvode "vanredne" i "planske" manevre.

Učešće Rusije u ratu u Siriji dovelo je do direktnog, mada epizodnog sudara sa snagama NATO-a i obaranja bombardera Su-24 iznad sirijsko-turske granice. 

"Treba nam milion vojnika"

Stara struktura podrazumevala je da brigade imaju samo lako naoružanje. Brigade su, kao bataljoni, brojale 300-350 ljudi. Na motostreljačku brigadu dolazio je jedan tenkovski bataljon, dakle 90 tenkova.

Takva struktura nije obezbeđivala neophodnu odbranu po dubini na onim pravcima gde su mogući tenkovski napadi, jer današnji rat podrazumeva pre svega udar iz vazduha. Zato se moraju pojačati sistemi protivvazdušne odbrane u kopnenoj vojsci. To se pogotovo odnosi na zapadni pravac, gde može da se pojavi ozbiljan protivnik, a on već danas ima odlučujuću prednost: u tenkovima 4-5 puta, a u avionima i do 10 puta.

Reuters
Ako treba, branićemo otadžbinu...

Sovjetski Savez nekad je imao 62.000 tenkova, a Rusija ih danas ima 12.000. Niko ne namerava da poveća broj tenkova, kao ni brojno stanje vojske, već se menja struktura.

- U Rusiji danas ima približno 870.000-900.000 vojnika, a treba da ih bude milion. Neophodno je racionalno raspoređivanje tih trupa na najugroženijim pravcima - zaključuje analitičar Litovkin.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.01.2016. 12:39
Ma jok,cekace da joj na cisti udju u Moskvu!!
Utorak 19.01.2016. 22:26
Da Ameri zele moze da ih dobije vodenim, kopnenim i vazdusnim putem u roku od - ODMAH.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online