Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.05.2010.
11:30
Tanjug A

Haški sud plaća svedočenja

Haški tribunal isplaćuje svima koji svedoče u postupcima pred tim sudom, dve vrste finansijske pomoći - dnevnice koje pokrivaju troškove njihovog boravka u Hagu i posebnu naknadu zbog odsustva s posla i neostvarivanja zarade.

Iako Tribunal obezbeđuje kompletan put, smeštaj, prevoz do zgrade suda, hranu i piće, svedoci imaju pravo na dnevnice za "usputne troškove“ koje mogu da imaju za vreme boravka u Hagu.

Pored toga, prema pravilima haškog suda, naknada za odsustvo sa posle, plaća se za period putovanja i boravka u Hagu, a iznos se utvrđuje prema stopi minimalne plate Ujedinjenih nacija u zemlji porekla svedoka.

Kako objašnjavaju u Službi za žrtve i svedoke Tribunala, ta naknada je zamišljena kao kompenzacija za izgubljenu zaradu, ekonomski gubitak i troškove koji nastaju u vreme odsustva svedoka od kuće i u proseku dnevno iznosi 30 evra.

Ukoliko pak svedok smatra da naknada za odsustvo nije dovoljna da pokrije gubitke i ako se zbog toga nađe u težim finansijskim neprilikama, on od Sekretarijata suda može da traži i naknadu zbog "izuzetnih gubitaka“, ali to mora i da dokaže, propisiju pravila ovog Tribunala.

Među 6.000 svedoka koji su dali iskaz pred Tribunalom bilo je ljudi svih zanimanja - od poljoprivrednika, preko novinara do najviših državnih i međunarodnih zvaničnika.

Tribunal svedocima, pored hrane i smeštaja, obezbeđuje vozača koji ih vozi od hotela do suda svaki dan svedočenja. U pravilima ponašanja, ističe se pak, da sud ne snosi troškove "luksuziranja" u hotelu, kao što je korišćenje mini bara, telefona i televizije, jer smatra da su te usluge "veoma skupe“.

U slobodno vreme, svedok može po želji da "istražuje Hag“, poseti rodbinu ako je tamo ima, ali nikako u hotelu ili njegovoj blizini, dok sa drugim licima razgovori nisu preporučljivi, naročito ne o svrsi boravka ili samom svedočenju. Po završetku svedočenja, svedok se "što pre“ vraća kući, a na aerodrom ga vozi vozač i prati do izlaza za let.

Posle svedočenja u Tribunalu, Služba po potrebi ostaje u kontaktu sa svedokom, i kako navode u toj instituciji, pomaže im da prevaziđu negativna iskustva pojavljivanja i svedočenja pred sudom, jer očevicima i žrtvama zločina ipak nije lako ne samo da se odluče da svedoče već i da sa tim kasnije žive.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online