Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 14.01.2016.
18:49
sputniknews.com, Tanjug A

Porošenko preti: Biće Donjeck opet naš!

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je u četvrtak da očekuje da će ukrajinske vladine snage do kraja godine vratiti istočnu Ukrajinu, koja je pod kontrolom proruskih snaga.

Reuters
Testira strpljenje Evropljana: Petro Porošenko

Na godišnjoj konferenciji za novinare, Porošenko je rekao da je ubeđen da bi vlada ove godine "trebalo da vrati suverenitet" nad istočnom Ukrajinom, navodeći da će iskoristiti sva legalna sredstva i međunarodne pregovore kako bi se to dogodilo, prenosi AP.

Hiljade mrtvih za dve godine

U oružanom sukobu između vladinih i proruskih snaga od aprila 2014. godine poginulo je više od 9.000 ljudi, AP. 

Pregovarači za Ukrajinu dogovorili su se u sredu u Minsku da preduzmu nove napore kako bi sproveli primirje, koje je sada nestabilno. Rusija je na pregovore poslala svog novog izaslanika, bivšeg predsednika parlamenta Borisa Grizlova, koji je ranije ove nedelje posetio Kijev.

Porošenko nije direktno potvrdio spekulacije da se sastao sa Grizlovim, ali je novinarima rekao da bi se "sastao sa bilo kim" kad bi to zaustavilo granatiranje ukrajinskih pozicija na istoku i pomoglo da se oslobode ukrajinski ratni zatvorenici.

On je obećao da će u potpunosti primeniti sporazum o primirju iz Minska i da "neće dozvoliti da bude revidiran".

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer pozvao je u četvrtak u Beču u svojstvu predsedavajućeg OEBS-a na ukidanje ograničenja za međunarodne posmatrače koji prate sprovođenje primirja, ne pominjući pri tom ni Rusiju ni Ukrajinu. I ukrajinske vladine snage i proruski pobunjenici ograničili su slobodu kretanja posmatrača OEBS-a u Ukrajini.

Ukrajinski bezobrazluk: Novi uslovi za primirje

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da sporzum "Minsk 3" ne postoji i izrazio je nadu da ga neće biti ni u budućnosti, istakavši na kraju da je sporazumu postignutom u Minsku u februaru prošle godine "Minsk 2" potrebno novo "mapiranje".

- Hajde da prekinemo insinuacije o "Minsku 3" - on ne postoji i ja se nadam da neće ni postojati. Jedino što je sada potrebno Minskom sporazumu jeste novo "mapiranje", novi datumi kada će strane preuzeti na sebe obavezu da implementiraju sve odredbe sporazuma bez izuzetka do konkretnog datuma i u odgovarajućem redosledu - rekao je Porošenko. 

Porošenko je ovu izjavu dao za manje od 24 sata od kako je pod pokroviteljstvom EU postignut novi sporazum o primirju na istoku Ukrajine.

Predsednik Ukrajine je takođe izjavio da planira da se u Davosu sastane sa predstavnicima MMF i da sa njima razgovara o dobijanju sledeće tranše finansijske pomoći. 

- Mislim da su nas usvajanje budžeta i usvajanje izmena u budžetskim i poreskim zakonima znatno približili dobijanju tranše MMF. Uskoro ću u Švajcarskoj razgovarati sa predstavnicima MMF, doradićemo određena pitanja memoranduma - rekao je Porošenko. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.01.2016. 18:54
Који лудак!Боље би ти било да мислиш о свом народу,а не о америчким интересима.
Četvrtak 14.01.2016. 22:01
Biće gaćće samo ne znam kad će.
Petak 15.01.2016. 08:30
Davaii davaiiii davaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online