Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.01.2016.
04:00
B. Božin - Vesti A

Novo izdanje knjige "Majn kampf": Hitler sa komentarima

Od petka je u nemačkim knjižarama u prodaji novo izdanje knjige Adolfa Hitlera "Majn Kampf"("Moja borba") i to u vidu "naučno-kritičke edicije".

Reuters
Novost u nemačkim knjižarama: Kritičko izdanje Hitlerove knjige

Zaposleni u Institutu za savremenu istoriju u Minhenu su originalni Hitlerov tekst deo po deo secirali i svaki propratili sa više od 3.500 kritičkih komentara. Sve to sa ciljem, kako se navodi, da se učini nešto protiv komercijalnog širenja i mistifikacije ozloglašenog propagandnog štiva, koje je vođa nacista, antisemita, rasista i najveći ratni zločinac u svetskoj istoriji - napisao 1923. godine u zatvoru Landsberg, gde se našao posle neuspelog državnog udara.

"Bestseler Trećeg rajha" je inače štampan u 12 miliona primeraka.

Novo izdanje ima 2.000 strana i prodaje se za 59 evra, ali i pored toga, mnogi vlasnici knjižara ne žele da ga imaju u svojoj ponudi. U najvećem lancu knjižara "Hugendubel-", knjiga neće stajati u regalima, ali će moći da se poruči u filijali ili onlajn.

Firer u školama

Pored kritičke edicije, uskoro bi trebalo da izađe i komentarisano školsko izdanje "Moje borbe". Za ovu verziju se, pored savezne ministarke za obrazovanje Johane Vanke, naročito zalažu i filološka udruženja. Kritika dolazi, međutim, od preživelih holokausta, koji ne shvataju novu pompu koja se diže oko ove knjige.

Da "Moja borba" u Nemačkoj posle rata nije doživela nova izdanja, leži na činjenici da je pokrajina Bavarska od 1946. godine posedovala izdavačka prava i zabranjivala svako novo štampanje dela. Kako je to pravo isteklo ovog 31. decembra, posle ravno 70 godina, Institut za savremenu istoriju je sada dobio zeleno svetlo da objavi pomenuto izdanje sa komentarima.

Potražnja za "Mojom borbom" će, kako se očekuje, ostati u granicama. Neonacisti i desni ekstremisti su se već odavno snabdeli knjigom iz antikvarnica ili preko interneta, gde, na primer, izdanje iz 1935. godine može da se nabavi za 200 evra. Posedovanje, kupovina i prodaja antikvarnih primeraka nije kažnjivo, odlučio je Savezni sud 1979. godine.

Knjiga je starija od Savezne Republike i ne može da se kao "pretkonstitutivni" spis usmeri protiv nemačkog ustava i zakona. Iako su posle rata mnogi spalili svoj primerak knjige, mnogo knjiga je ipak preživelo - prema nekim procenama više od 10 miliona se nalazi kod pojedinaca.

Mnogi političari i organizacije su pozdravili kritičko izdanje "Moje borbe" koje treba da doprinese rasvetljavanju nacionalsocijalizma i rušenju mita koji je decenijama pratio ovu knjigu. Za one koji se za Hitlerovo delo ne interesuju iz naučnih pobuda, veruje se da će novo izdanje sa brojnim komentarima vrlo brzo vratiti na policu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online