Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 07.01.2016.
18:33
sputniknews, Vestionline A

Ako bude Trećeg svetskog rata, Rusi pobeđuju Amere!

Mogućnost izbijanja Trećeg svetskog rata uznemirava ljude već decenijama. Ukoliko bi do najgoreg scenarija ipak došlo, Rusija bi imala najveće šanse da iz njega izađe kao pobednik.

Reuters
Patriotizam je veoma izražen kod ruskih vojnika

"Rusi imaju najbolje rakete zemlja-vazduh"

U junu 2014. godine Pentagon je izveo simulaciju čiji je cilj bio da predvidi ishod bitke između Rusije i NATO-a. Scenario vežbe podrazumevao je da Rusija uđe u sukob sa članicama NATO-a Estonijom i Letonijom. Da li bi Severnoatlanski vojni savez bio sposoban da odbrani ove države?

- Rezultati su bili obeshrabrujući - objašnjava jedan viši američki general. Čak i kada bi sve trupe SAD i NATO-a stacionirane u Evropi bile poslate na Baltik, uključujući i 82. padobransku diviziju, osposobljenu za brzo delovanje, SAD bi izgubile bitku.

Mi jednostavno nemamo te snage u Evropi. Pored toga, činjenica je da Rusi imaju najbolje rakete zemlja-vazduh na svetu, a ne ustručavaju se ni da upotrebe tešku artiljeriju - dodaje on.

Reuters
Ruske rakete zemlja-vazduh su najbolje na svetu, priznaju američki generali

Pobeda Rusije u ovom virtuelnom sukobu nije bila jednokratna. Amerikanci su pomenutu vežbu izveli čak 16 puta, sa različitim scenarijima koji su svi bili u korist NATO-a, ali je zaključak uvek bio isti - Rusi su jednostavno nepobedivi.

U ovom kontekstu nepromišljen turski potez obaranja ruskog borbenog aviona je loša vest za NATO. Budući da je Turska članica ovog vojnog saveza, rusko ratno vazduhoplovstvo od sada pomno prati i delovanje ostalih zemalja alijanse predvođene SAD-om, jer one mogu doneti odluku o pružanje vojne pomoći turskom savezniku.

Upotreba nuklearnog naoružanja nesumnjivo bi imala strahovite posledice po obe strane, kao i po celu planetu, ali, ako do nje dođe, postoje neki važni faktori koji pretežu na rusku stranu.

Rusko naoružanje je razornije od onog koje ima SAD

Prema podacima koje su 1. oktobra 2014. godine međusobno razmenili Moskva i Vašington, Rusija raspolaže sa 1.643, a Amerika sa 1.642 strateške rakete opremljene nuklearnim bojevim glavama. Razlika u broju jeste zanemarljiva, ali u snazi je veoma upadljiva.

Naime, ruske Raketne trupe strateške namene (RVSN) u svojim silosima imaju uskladišteno naoružanje koje po razornoj moći prevazilazi sve čime SAD raspolažu.

Za odvraćanje od protivničkog nuklearnog napada Moskva se najviše oslanja na rakete "Vojvoda" (NATO ih označava kao SS-18 "Satana"), od kojih samo jedna može da uništi područje površine američke savezne države Njujork.

Reuters
Pobedili bi zapadne u silu u eventualnom ratu: ruski vojnici u defileu

Treba imati u vidu da 80% američkog stanovništva živi u istočnom i zapadnom priobalnom pojasu, tako da samo nekoliko precizno usmerenih nuklearnih raketa može da zatre svaki trag ljudskog postojanja u tim gusto naseljenim uzanim pojasevima.

Nasuprot tome, Rusija ima dvostruko manje stanovnika od SAD, ali je ono raspoređeno po celoj teritoriji najveće zemlje na svetu, tako da bi brojne ljudske zajednice preživele ne samo prvi, već verovatno i drugi talas bombi.

Amerikanci su svesni ruske snage

Rusija ima još jedan adut, a to su nadzvučni bombarderi Tu-160 koji dostižu brzinu veću od 2 maha. Stacionirani su na utvrđenim aerodromima smeštenim duboko u srcu Rusije, odakle mogu preko Severnog pola da dođu do bezbedne pozicije iznad Atlantika i ispale krstareće rakete opremljene nuklearnim bojevim glavama, a zatim da se vrate u bazu i posmatraju rezultate svog dejstva na TV kanalu Si-En-En.

commons.wikimedia.org
Rusko vazduhoplovstvo nema premca

Prethodna rečenica podrazumeva da će Si-En-En preživeti nuklearni napad. Ipak, to uopšte nije izvesno, jer flota ruskih strateških bombardera može bez većih poteškoća da uništi svaki veći američki grad.

Pošto im je moć ruskog naoružanja dobro poznata, Amerikanci su se svojski trudili da tokom pregovora o ograničavanju nuklearnog arsenala eliminišu postojanje takozvanog "oružja sudnjeg dana", kao što su rakete "Vojvoda".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.01.2016. 21:30
"uključujući i 82. padobransku diviziju"....хахахахахаха, јел то нека знаменита јединица попут ДИЈАДЕРИНЕ Авганистанске флоте??!!! Та 82-га мора да чува традицију неке чувене јединице из Првог грађанског рата када је уништила велико крдо бизона!!! Што крену она будалетина Хитлер на Исток у своју пропаст а могао је да подави та г-о-в-н-а и да пресели Немце на Северноамерички континент а Русима лепо да препусти Берлин да му не "свирају" Каћушу над главом!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online