Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 03.01.2016.
11:44
sputniknews.com A

Turcima izgleda "odzvonilo": Amerika naoružava Kurde

Vojni zvaničnici Iračkog Kurdistana (Južnog Kurdistana) najavili su da će američka vojska od sredine ovog meseca početi da obučava i naoružava kurdske oružane snaga, poznatije kao pešmerge.

Reuters
Amerikanci im pomažu, neka im je bog u pomoći

Prema rečima komandanta pešmergi Džamala Emnikija, Sjedinjene Američke Države će u potpunosti naoružati i obučiti dve brigade kurdskih boraca.

On dodaje da će SAD pružiti svu potrebnu opremu, naoružanje i municiju, kao što je tokom posete Iračkom Kurdistanu krajem prošle godine obećao američki sekretar za odbranu Ešton Karter.

Kako prenosi lokalni medij "Bas njuz", takođe i nekoliko američkih saveznika, poput Nemačke, Italije i Velike Britanije, obučavaju i naoružavaju Kurde kako bi postale jake kopnene snage koje bi, uz vazdušnu podršku međunardne koalicije, mogle da sa suprotstave Islamskoj državi.

​Pešmerga je nastala kao slabo organizovana formacija sastavljena od kurdskih dobrovoljaca, a sada se reformiše kako bi postala dobro obučena i dobro opremljena vojna snaga. Kako prenose mediji, za reorganizaciju su izabrane dve brigade za koje će američka vojska u potpunosti obezbediti opremu.

- Oprema uključuje šlemove, pancire, komplete prve pomoći, puške i mitraljeze. Takođe ćemo im obezbediti i vozila za transport vojske, zaliha i opreme - izjavio je američki konzul u Erbilu (glavnom gradu Iračkog Kurdistana) Džozef Penington.

​Osim toga, SAD će Kurdima dostaviti i teško naoružanje kako bi se borile protiv džihadista na više frontova.

- SAD su dale svoju saglasnost da nam isporuče tešku opremu - rekao je u decembru prošle godine portparol pešmergi Džabar Javor, dodajući da se teška artiljerija trenutno nalazi u Kuvajtu i da tokom januara treba da bude dostavljena u Južni Kurdistan. On je pomenuo da će pešmergama biti dostavljeni i hameri, oklopna i MRAP vozila.

Procenjuje se da će godišnji troškovi američke vojne pomoći kurdskim vojnim snagama iznositi više od 200 miliona dolara.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.01.2016. 11:57
Ameri injima i Islamskoj državi i Turcima prodaju oružje. Oni se tuku između sebe a kad neko malo nadvlada, tada ga USA malo bombarduje i vrati rat u ravnotežu. A sve to oni jadni plaćaju. Tako USA obezbijedi da se oni decenijama ub-ija-ju između sebe, sami se ruše a Amerima dadoše sve što imaju za oružje. Mnogo su glupi.
Nedelja 03.01.2016. 11:59
САД обучавају Курде како би избио рат у Јерменији,Азербејџан и Грузији а не у Турској .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online