Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.01.2016.
18:29
Vestionline, Tanjug A

Nemačka: Dojava o napadima stigla nekoliko sati pre ponoći

Nemačka je dobila dojavu nekoliko sati pre ponoći da ekstremisti planiraju terorističke napade u Minhenu, izjavio je šef minhenske policije Hubertus Andre.

Reuters
U strahu od napada: Nemačka policija

Kako je rekao, policija još nije uspela da pronađe osumnjičene, niti je sigurna da se oni nalaze u Nemačkoj.

On je izjavio na konferenciji za novinare da su nemački zvaničnici primili "veoma konkretnu" dojavu o tome da su planirani samoubilački napadi na železničkoj stanici u južnom nemačkom gradu u ponoć, preneo je Rojters.

- Rekli su nam imena. Ne možemo da kažemo da li su (osumnjičeni) u Minhenu niti u Nemačkoj - rekao je Andre.

Nemačka policija traga za sedam osoba osumnjičenih da su planirali samoubilački napad u Minhenu tokom novogodišnje večeri u ime ID, saopštila je policija.

Oko 550 policajaca traga za osumnjičenima i obezbeđuje grad, preneo je AFP.

Kako je izjavio portparol minhenske policije, bezbednosno upozorenje je i dalje na visokom nivou, jer i dalje postoji velika opasnost od eventualnih terorističkih aktivnosti.

Na svom nalogu na Tviteru minhenska policija je napisala: "Dobro jutro svima koji su proveli noć u Minhenu. Hvala što ste ostali mirni i što imate razumevanja za naše mere".

Dve železničke stanice, koje su noćas bile evakuisane u Minhenu, nakon što je na Tviteru nemačka policija objavila da postoje nagoveštaji planiranog terorističkog napada, danas su ponovo otvorene za saobraćaj nakon nekoliko časova, pošto je utvrđeno da za pretnju ne postoje dokazi.

Nemačka je dobila informaciju od obaveštajne službe druge države da ekstremistička organizacijeaIslamska država (IS) planira da izvede napad u Minhenu sa čak sedam bombaša samoubica, saopštili su danas nemački zvaničnici na konferenciji za novinare, preneo je Rojetrs.

Oni nisu naveli od koje države su dobili infromacije, ali je nemačka televizija izvestila, pozivajući se na neimenovani izvor, da su informacije dobijene od Francuske.

- Verujem da je odluka bila opravdana, jer smatram da ne možemo da snosimo nepotrebne rizike kada se suočavamo sa konkretnim pretnjama, konkretnim lokacijama i konkretnim vremenom - izjavio je bavarski ministar unutrašnjih poslova Joahim Herman na konferenciji za novinare.

Doček uprkos najavi napada

Nemački zvaničnici potvrdili su prethodno da poseduju informacije o tome da je Islamska država (IS) planirala samoubilačke napade u Minhenu tokom dočeka Nove godine.

Nemački mediji preneli su da je policija navela da ima "konkretne dojave", kao i da potencijalni napadači dolaze iz "islamističkog" okruženja.

Upozorenje je izdato neposredno pred ponoć.

Uprkos policijskim upozorenjima, hiljade ljudi su na ulicama Minhena uz vatromet dočekalo je Novu godinu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online