Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.12.2015.
08:31
I. Kozarski - Vesti A

Sirijski šamar Erdoganu

Sirijski Kurdi pojačani odredima vojske protekle nedelje uspešno su izveli ofanzivu duž leve obale reke Eufrat i zauzeli branu Tišrin Dam i most preko nje. Time su prešli crvenu liniju, pošto je Ankara pretila vojnom intervencijom ako Kurdi pređu Eufrat čime stvaraju mogućnost da spoje svoje dve enklave u jedinstvenu autonomiju i time daju primer svojim sunarodnicima koji čine petinu stanovništva turske.

Reuters
Brige: Kralj Salman

Turskoj su ruke vezane kolapsom odnosa sa Moskvom posle obaranja SU 24 iznad Sirije. Kremlj je od tada uputio nekoliko otvorenih pretnji, pa je čak i predsednik Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za medije uputio poruku "ako hoćete rat, Rusija je spremna."

Takođe, sirijska teritorija pokrivena je ruskim PVO sistemima, posle čega koalicija okupljena oko SAD za borbu sa Islamskom državom ne dopušta prelete turskih aviona iznad te zemlje u strahu od obaranja. U Sredozemnom moru razmešteni su ruski brodovi i podmornice koje mogu da odgovore čak i nuklearnim oružjem, a Moskva je uputila i dodatne vazduhoplovne u bazu u Jermeniji, na turskoj granici.

U takvoj situaciji sirijska armija vazduhom je prebacila pojačanja svojim Kurdima čija se teritorija prostire duž turske granice, iza leđa Islamske države. Pokazalo se da je i mesto dobro izabrano pošto se teroristi nisu suprotstavili značajnim snagama na tom delu ratišta. U sporom sirijskom ratu u kom se borbe vode kroz naseljena mesta kao čvorišta odbrane terorista, kurdsko-sirijska ofanziva donela je iznenađujuće brz uspeh.

Za nepunih nedelju dana prodrli su tridesetak kilometara preko gotovo gole teritorije duž istočne obale Eufrata i zauzeli pedesetak sela, istina, uglavnom od nekoliko ulica. Duž jedinog puta dospeli su do glavnog cilja, brane Tišrin Dam i prešli Eufrat. Samo dan kasnije očistili su okolna sela, a pojedini izveštaji govore da su se Sirijci i Kurdi potom probili oko šest kilometara severoistočno, u pravcu turske granice. To su mogle da budu i samo izviđačko-diverzantske grupe, ali informacije da su odredi terorista ostali po strani od tog puta ukazuje da ih i dalje nema mnogo na tom pravcu.

Bitka za granicu

Očekuje se da u susret Kurdima pođu sirijske trupe okupljene oko aviobaze Kvejris, pedesetak kilometara zapadno. Međutim, neizvesno je da li će udariti na Dejr Hafer, glavno uporište terorista u oblasti i krenuti kraćim putem ka Eufratu južno od Tišrin Dama. Poslednjih dana napredovali su ka severozapadu ka Al Babu, a na tom pravcu rusko vazduhoplovstvo ravna sve pred njima. U oba slučaja središte Islamske države oko Rake ostalo bi odsečeno od Turske granice i bez mogućnosti da švercuje naftu i za taj novac nabavlja oružje i najamnike.

Još nije bilo pokušaja napada na liniju snabdevanja sirijsko-kurdske napadne grupe iz Rake, prestonice Islamske države. Raka je udaljena stotinak kilometara južno, a retki putevi koji odatle vode do Tišrin Dama vode preko hole i nenaseljene visoravni na kojoj njihove kolone ne mogu da prođu bez da ih primeti rusko vazduhoplovstvo. Izvori s terena očekuju da će se oni prebacivati manjim grupama i da će im za to trebati mnogo vremena.
 

Rame za plakanje

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sreo se sa saudijskim kraljem Salmanom radi "razgovora o situaciji u Siriji", odnosno sve većem uticaju Rusije i Irana u regionu. Međutim, pitanje je koliko Saudijska Arabija može da mu pomogne, s obzirom na budžetski deficit od 98 milijardi dolara i budući da je zauzeta bezuspešnim ratom protiv Jemena, gde podržava svrgnutog predsednika Mansura Hadija i njegovu plaćeničku vojsku. Jemenci i pobunjena hutitska plemena čak su prešla na saudijsku teritoriju i raketama Točka U gađaju aerodrome i rafinerije
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online