Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 30.12.2015.
18:00
N. Popović - Z. Ninković - Vesti A

Hajka na Srbe posle tragedije

Tragični slučaj u Lucernu, kada je policija nakon dojave lekara Ginekološke klinike kantonalne bolnice u Lucernu, polovinom ovog meseca - kako su i "Vesti" juče objavile - pronašla u jednom stanu dvoje mrtvih, tek rođenih blizanaca (pol dece i dalje nije poznat), izazvala je mnogo kontroverzi, pogotovo u srpskoj zajednici u ovom delu Švajcarske.

Reuters
Nečuvena kampanja švajcarskih medija posle čedmorstva u Lucernu

Naši su zemljaci ogorčeni jer je bio dovoljan jedan izveštaj televizijske kuće Tele 1, gde je navedeno da je za ubistvo svoje tek rođene dece osumnjičena 20-godišnja žena srpskog porekla, pa da se neki lokalni mediji uključe u svojevrsnu antisrpsku kampanju, opsedajući naše ljude i tražeći od njih da komentarišu događaj za koji većina nije čula ili je o njemu površno obaveštena putem medija.

Da stvar bude gora, ceo slučaj je i dalje obavijen velom tajne, policija i tužilštvo su kao i obično vrlo šturi u davanju informacija, tako da i sada još nije jasno da li su deca zaista ubijena ili su mrtvorođena budući da se 20-godišnjakinja porodila kod kuće i tek nakon par dana završila u bolnici zbog obilnog krvarenja iz reproduktivnih organa.

Ginekolozi su, naravno, odmah utvrdili da se ona nedavno porodila, a pošto na pitanje "gde je dete koje je rodila" nije imala adekvatan odgovor - obaveštena je policija. Oni su otišli na navedenu adresu i pronašli mrtvo novorođenče, a nešto kasnije, kada je majka ponovo podvrgnuta ispitivanju, priznala je rođenje još jednog deteta, koje je policija naknadno pronašla u drugoj prostoriji zgrade u kojoj je živela.

- Za sada ne znamo šta se tačno dogodilo - rekao je Simon Kop, portparol državnog tužilaštva u Lucernu. - Žena se nalazi u istražnom zatvoru. Ima mnogo otvorenih pitanja, kojima se moramo pozabaviti. Radi se na tome da ispitamo da li su deca rođena mrtva ili je u pitanju krivično delo. Dok se ovo poslednje ne dokaže, na snazi je pretpostavka nevinosti majke.

Pretpostavka nevinosti, međutim, nije bila nikakva prepreka za lokalne novinare da u nedostatku relevantnih informacija o slučaju krenu da biraju telefone naših zemljaka u Lucernu, prenoseći potom njihove izjave i komentare, često potpuno pogrešno, mada još sa sigurnošću nije utvrđen ni identitet osumnjičene žene, a prema neproverenim informacijma do kojih smo došli, vrlo je moguće da je osumnjičena 20-godišnjakinja romskog porekla sa srpskim pasošem.

Psihijatar: Nema veze sa nacijom

- Za ovakva ubistva dece najčešće potoji više razloga. Često se trudnoća skriva i potiskuje, a žene postaju potpuno bespomoćne kada shvate da će roditi dete. Čak ni društvena okolina ne primeti uvek ili ne želi da prihvati kao istinu da je žena trudna - izjavio je za švajcarske medije Andreas Frej, forenzički psihijatar iz Lucerna, ne dovodeći, naravno, ni u kakvu vezu tragični slučaj sa nacionalnošću osumnjičene. - Ako majka trudnoću, ne samo nekoliko meseci, nego sve do porođaja, potiskuje i niko se ne osvrće na njene spoljašnje promene, to onda dovodi do nekih zaključaka u vezi s njenim društvenim okruženjem. Često su to žene iz nižih slojeva društva, s vrlo niskim stepenom obrazovanja. Delimično takve žene znaju imati i psihička oboljenja, međutim jasan profil ne postoji.

Tako se na udaru novinara "Lucernskih novina" ("Lucernerzeitung"), ni kriv ni dužan, našao sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Lucernu Dragan Stanojević, a u uvodu teksta u kojem se citira njegova izjava navodi se da je "srpska pravoslavna zajednica u Lucernu u žalosti zbog tragičnog događaja".

- U telefonskom razgovoru sa novinarom sam, naravno, izrazio žaljenje zbog tog slučaja, ali uopšte nisam ni spominjao našu zajednicu i kakav ona stav ima prema svemu tome. Ja i sada nemam nikakvih informacija o identitetu te žene, da li je ona uopšte Srpkinja i pravoslavka ili eventualno ima samo pasoš Srbije. Iz razgovora sa svojim parohijanima nisam uspeo da saznam ništa više s tim u vezi - kaže otac Stanojević.

Paroh Stanojević obećava da će lično sve učiniti da sazna tačno o kome se radi, pa će čak, ako je potrebno, otići i u zatvor da poseti tu ženu. Da za medije komentariše događaj o kojem ne zna ništa, zatraženo je i od Marinka Vukajlovića, predsednika poznatog folklornog kluba "Nikola Tesla" u Lucernu.

Neumesno pominjati SPC

- Povezivanje tragedije i žene sa Srpskom pravoslavnom zajednicom u Lucernu smatram veoma neumesnim, pogotovu u ovom trenutku, kada se vrše veliki pritisci u javnosti zbog naše planirane kupovine jedne katoličke crkve u Lucernu - kaže paroh Dragan Stanojević.

- U elektronskoj poruci koju sam tim povodom dobio, novinarka Lena Berger ("Lucernerzeitung") konstatuje da su "Srbi u Lucernu" koliko ona zna "dobro integrisani", ali me onda pita da li mogu predstaviti sebi "da jedna mlada srpska žena krije trudnoću od svojih najbližih, koliko su Srbi strogi kao roditelji", "te kakav je naš stav", dakle Srba, "o seksu pre braka" - priča nam Vukajlović. - Naravno da na ovakva uopštena, sugestivna, pa mogu reći čak i neprijatna pitanja nisam imao nikakav komentar. U prvom redu zbog toga što smatram da nisam kompetentan da na njih odgovaram, a sa druge strane o celom tom događaju ni tada, a ni danas nemam ama baš nikakvih saznanja - kazao je za "Vesti" Marinko Vukajlović.

Otac nije pod istragom

- Jasno je da ta osumnjičena žena iziskuje momentalno jaku pažnju (pratnju). Nezavisno od pitanja da li je kriva ili ne za smrt svoje dvoje dece. Zatvor se za sada pobrinuo za njen psihološki tretman. Ona, osim toga, ima i advokata na raspolaganju - potvrdio je za medije portparol Javnog tužilaštva u Lucernu Simon Kop.
Da li ona ima kontakt sa svojom rodbinom i koliko će oni, naročito otac dece, biti uključeni u istragu, za sada je nejasno.
- Otac dece je Tužilaštvu poznat, ali za istragu nije relevantan - izričit je Kop.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.12.2015. 22:37
Ovo je samo jedan u nizu dokaza koi nam jasno stavljaju do znanja kakav odnos i koliko mrznje ima zapadni svijet prema nama. Oni su tom mrznjom zadojeni. Citava germanska rasa i anglosaksonci. Dovoljan je mali povod da nas pocnu ocrnjivati. Najgora stvar koju Srbi po pravilu rade u slicnim slucajevima je da se opravdavaju. treba ignorisati te bolesnike pa po potrebi ih poslati popreko u p.m.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online