Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.12.2015.
08:00
I. Kozarski - Vesti A

Rasulo na turskom pragu

Terorističke grupe u sirijskoj provinciji Latakija pokazale su prve znake rasula, suočene sa ogromnim gubicima i nedostatkom municije, usled masovnih ruskih vazdušnih udara po skladištima i kolonama za snabdevanje.

printscreen
Mišolovka za teroriste: General Vaik Naser

Raspadanje koalicije okupljene oko Džebhat an Nusre (sirijske filijale Al Kaide) posebno je uočljivo u Latakiji, a izvori s terena tvrde da je borbeni duh terorista silno opao, zbog sporog, ali stalnog napredovanja sirijske armije.

Iscrpljene i razređene bande prošle nedelje potučene su na severozapadu Latakije, duž turske granice preko koje švercuju naftu u zamenu za oružje i najamnike. Juče su napustili i jedan od ključnih položaja kod svog glavnog uporišta, malenog grada u brdima Salma povezanog utvrđenim rejonom u trougao s Al Kavmom i Al Havrom.

Ubistva civila

Nedostatak oružja, municije i ljudi muči i teroriste Džejš al Islama u Istočnoj Guti, gusto naseljenoj oazi koja okružuje Damask u obliku polumeseca. Naime, sirijski vojni izvori navode da se oni više ne suprotstavljaju direktno armiji, već se ograničavaju na minobacačke napade i terorisanje stanovništva. Tako su u utorak ispalili svega dve rakete iz VBR-a, ubili troje građana i ranili 17, uključujući i decu.

Naime, zapadno od Salme sirijska Armija juče ih je lako skinula s planine Džebel al Nuba i potom očistila dolinu koja je deli od Zuejka, čime je vojska povezala svoje jedinice na tom delu ratišta. Prodor se dogodio i istočno od Salme.

Izvori s terena navode da diverzantsko-izviđačke grupe sirijske vojske već zalaze duboko iza leđa razređene glavnine terorista koji imaju još samo jedan relativno siguran put za snabdevanje prema Turskoj.

Sve te informacije još čekaju zvanične potvrde. Međutim, TV izveštaji pokazali su da je vojska zbacila teroriste i s brda neposredno ispred Salme. Baterija starih sovjetskih protivavionskih topova od 57 milimetara uništavala je odatle vatrene tačke terorista dok je sirijska pešadija zauzimala petospratnicu.

Pre dva meseca sirijski i ruski oficiri procenjivali su da je u utvrđenom rejonu Salme bilo oko 10.000 terorista, uglavnom Turaka i ruskojezičnih s Kavkaza i bivših sovjetskih republika Centralne Azije. Mnogi su ubijeni u borbama i užasnim bombardovanjima, a deo se razbežao, pa se smatra da ih je sada ostalo manje od 1.000.

- Kada smo napali brdo ispred Salme mnogo nam je pomogla ruska avijacija koja je uništila skladišta oružja i municije. Teroristima u Salmi skoro ništa nije ostalo - priča sirijski vojnik.
Međutim, komandant 144. brigade, general Vaik Naser, spokojniji je u proceni.

- Ostalo je da zauzmemo još tri brda. Teško je reći koliko će nam vremena trebati, ali kada to uradimo teroristi više neće imati gde da odu - obećao je general Naser.

Uništenje terorista u Latakiji omogućiće Sirijcima da te trupe upute ka glavnim putevima prema Turskoj u provincijama Idleb i Alepo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online