Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.12.2015.
08:53
I. Kozarski - Vesti A

Sirijci odbranili Hamu

U Siriji su se rasplamsala sva ratišta.

Reuters/Stringer
Klanica kod Alepa

Ofanziva Islamske države i Džebhat an nusre ka Hami i Homsu na izdisaju je posle četiri dana i time je propao njihov pokušaj da preseku napola teritoriju pod kontrolom regularne vojske predsednika Bašara al Asada, a istovremeno su pretrpeli ozbiljne poraze i povlače se u provincijama Latakija, Alepo i Damask.

Goreli tenkovi

Teroristi su napali u pravcu auto-puta Homs-Damask još u sredu i drugi put zauzeli Mahin, hrišćanski grad u pustinji. Prodor su napravili u brdima istočno od grada kada su na položaj sirijskih snaga poslali samoubicu u BVP-u napunjenom eksplozivom. U panici koja je nastala sirijske trupe u velikoj meri sastavljene od loše obučenih mesnih hrišćana pobegle su sa brda na krilnim položajima ka Juverinu, prigradskom naselju Mahina, gde se još vode borbe. Teroristi nisu uspeli da se probiju ka Sadadu i auto-putu Homs-Damask najviše zahvaljujući masovnim udarima ruskog vazduhoplovstva i sada se nalaze u poluokruženju ka Mahinu.

Sa severa je islamska država nastupila ka naseljima ispred Hame. Cilj im je bio grad Suran i petlja na autoputu kako bi deo sirijskih trupa odgurnuli ka zapadu i otvorili put ka Hami, gradu od oko 300.000 stanovnika. Linija sirijske odbrane ulegnula se kada su teroristi ušli u sela Bivejda i Masasina. Međutim, već prve noći sirijska komanda uputila je velika pojačanja ispred Hame i povratila oba sela.

Irancima opet poginuo general

General iranske Revolucionarne garde Hosejin Fadai poginuo je u borbi s teroristima kod Alepa. Navodi se da je on treći visoki iranski oficir koji je poginuo u Siriji, gde je imao status savetnika. Oko sedam hiljada pripadnika revolucionarne garde pomaže u solobođenju zemlje.

Tom prilikom razvile su se žestoke i haotične noćne borbe. Poginuo je pukovnik Basel as Asmar, komandant Hadi brigade, ali i nekoliko vođa terorista koji su već ujutro za sobom ostavili stotinak leševa. Terorističke grupe na internetu su priznale pogibiju svojih vođe uz fotografije tela i sahrana. Sirijska vojska uspela je i da im zapali dva tenka T-55.

Pakao u obruču

Daleko na severu, sirijske trupe uspele su u provincija Latakija da opkole veliku terorističku grupu sastavljenu od pripadnika turske nacionalne manjine i državljana bivših sovjetskih republika. Vojska se probila kroz brda i duž granice s Turskom, bez otvorene reakcije s druge strane. Sirijske TV ekipe čak su snimile oslobođene granične prelaze. Dejstva opkoljene terorističke grupe nisu poznata, a svaki pokušaj proboja otežan je pošto su prikovani za tri brda artiljerijom i napadima iz vazduha.

Sirijska vojska kod Alepa promenila je pravac napada od prošle nedelje i napredovala ka jugu. Fotografije desetina poginulih terorista svedoče da su bili zatečeni tim manevrom. Oslobođeno je najmanje pet naseljenih mesta na frontu širokom oko 15 kilometara, a stižu informacije i o pomeranju linija na sporednim pravcima.

Do smrti glađu

Sirijska armija oslobodila je prigradsko naselje Marž al Sultan u Istočnoj Guti, oazi koja u obliku polumeseca okružuje Damask, i ubila desetine terorista. Vojska je potom prodrla oko kilometar u pravcu istoka, u naselje Al Bilalija. Cilj je da se teroristi u enklavi Istočna Guta sabiju na što manju teritoriju u napuštene gradske kvartove Zamalka, Irbin, Harasta i Dumi i tu umore bez hrane i municije. Slično kao u drevnom Zabadaniju gde su zbijeni u nekoliko ulica teroristi počeli da popuštaju. Nekoliko njih ubijeno je u pokušaju bekstva iz obruča.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online