Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 13.12.2015.
11:59
sputniknews.com, Tanjug A

Nova pobeda ruske diplomatije

Na Međunarodnoj konferenciji o klimi usvojen je istorijski sporazum o ograničavanju globalnog zagrevanja. "Klimatski sporazum je pobeda ruske diplomatije, s obzirom na to da su u dokument uvršteni mnogi predlozi Moskve", izjavio je rukovodilac programa "Klima i energetika" Svetske fondacije za prirodu (WWF) Aleksej Kokorin.

Reuters
Moćnici našli zajednički jezik oko sporazuma o globalnom zagrevanju u Parizu

Sporazum je postignut u subotu (12. decembar) u Parizu, a odobrilo ga je gotovo 200 nacija. Uz povike oduševljenja, izaslanici 195 država odobrili su sporazum, koji nudi nadu da čovečanstvo može da izbegne katastrofalne klimatske promene i sprovede energetsku revoluciju, preneo je AFP.

- Ovo je pobeda ruske diplomatije, s obzirom na to da su u sporazum uvršteni svi predlozi, posebno oni koji se tiču zaštite šuma. Rusija je uspela mnogo da doprinese međunarodnom sporazumu, iako je njena uloga drugostepena, s obzirom na to da ona nije glavni donator i finansijer - rekao je Kokorin.

Predstavnik ruskog predsednika za pitanja klime Aleksandar Bedricki je istakao da je Pariski sporazum veliki korak napred, ali da je u narednom periodu potrebno puno posla kako bi se on i primenio u praksi.

- Želim da potvrdim predanost Rusije, koja će nastaviti da radi sve kako bi se sačuvala planeta za pokolenja koje dolaze - rekao je on.

Svi zadovoljni

I drugi svetski lideri i zvaničnici pozdravili su istorijski klimatski sporazum postignut u subotu u Parizu.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard navala je sporazum "odlučujućim korakom napred".

- Ovo je ogromno: Skoro sve zemlje na svetu upravo su potpisale Pariski sporazum o klimatskim promenama - zahvaljujući liderskoj ulozi Amerike - napisao je američki predsednik Barak Obama na Tviteru.

- Pariski sporazum stvara mehanizam, arhitekturu koja omogućava da se kontinuirano bavimo ovim problemom na efikasan način. Okupili smo se oko čvrstog sporazuma kakav je svetu bio potreban - rekao je Obama u Beloj kući.

Na Tviteru se oglasio i francuski premijer Manuel Vals, koji je naveo da je čitav svet ujedinjen u Parizu za istorijski sporazum o klimi. 

- Ponos i odgovornost za pobedu u korist planete - napisao je francuski premijer.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je sporazum iz Pariza „ogroman korak napred“ za planetu.

- Postizanjem ovog sporazuma, zemlje sveta pokazale su šta mogu učiniti jedinstvo, ambicija i upornost - izjavio je Kameron.

I nemačka ministarka za životnu sredinu Barbara Hendriks pozdravila je Pariski sporazum nazvavši ga neviđenim globalnim dostignućem.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.12.2015. 13:27
Kakvo globalno zagrijavanje? Na osnovu lazni izvjestaja drzave su uvele takse i poreze vlasnicima automobila. Lak nacin da dodju do novaca. Milutin Milankovic je jos prije stotinu godina objasnio prirodne cikluse zagrijavanja i hladjenja povrsineplanete. Podgoricani ce da se zagrijavaju dodatno gej torturom. Trebalo bi i gej bolesnicima uvesti porez za uznemiravanje gradjana. Posto ste onemogucili komentare jel to znaci da i vi ovisite o njihovim lobistima???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online