Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 12.12.2015.
08:30
B. Božin - Vesti A

Šta smrdi u Saudijskoj Arabiji?

U osvrtu na presudnu ulogu Saudijske Arabije u izgradnji i finansiranju radikalnih islamističkih organizacija, autor INFO KOPA Vilijam Engdal navodi da je saudijski kralj Salman, između ostalog bio izvor novca za finansiranje Al Kaide u Bosni i Avganistanu. On je bio tesno povezan sa Bin Ladenovim ljudima u saudijskoj tajnoj službi, tadašnjim šefom saudijske tajne službe princom Turkijem al Fejsalom i sa Muslimanskom svetskom ligom, koju je finansirala Saudijska Arabija.

Savezničko rukovanje: Kralj Salman i Obama

Kralj Salman je vodio tada saudijski Visoki komesarijat za oslobađanje Bosne i Hercegovine, koji je u "90-im godinama bila glavna frontovska organizacija Al Kaide na Balkanu. Prema jednom istraživanju UN, Salman je tih godina prebacio preko 120 miliona dolara sa provizornih konta pod njegovom kontrolom, kao i sa svojih ličnih računa na lažnu humanitarnu organizaciju "Third NWorld Relief Agency", koja je zapravo bila organizacija Al Kaide i glavni kanal za dopremanje oružja mudžahedinima na Balkanu. Osama bin Laden je bio u to neposredno umešan, piše autor Infokopa.

CIA ih podržavala

U podužem tekstu se takođe navodi da su Vašington i CIA usko sarađivali sa tom saudijskom mrežom, koja se sastojala od kralja Salmona, Osame bin Ladena i princa Turki al Fejsala. Amerikanci su doveli bin Ladena i druge važne Saudijce u Pakistan, da bi zajedno sa tamošnjom tajnom službom izgradile i obučile ISI, od kojih su kasnije postali avganistanski mudžahedini.

Saudijska Arabija, pakistanske i američke tajne službe su stvorile mudžahedine, kako bi "80-ih godina u operaciji "Ciklon" (koju je vodila CIA) pobedili sovjetske snage u Avganistanu. Moskva je trebalo da bude namamljena u "medveđu klopku", a Sovjetskom Savezu je pripreman "ruski Vijetnam".

Bitka za naftu

Kada se odbace lažne religiozne maskarade, radi se o saudijskoj nameri da osvoji neke od najvećih naftnih rezervi, koje leže u sunitskom delu Iraka i Sirije. Kralj Salman i njegov sin princ Salman već decenijama finansiraju terorizam pod lažnim verskim izgovorima kako bi sproveli svoje plutokratske planove. Sve to nema nikakve veze sa religijom, nego samo sa novcem i naftom, zaključuje se u tekstu Infokopa.

Današnja Islamska država u Iraku i Siriji, kao i Al Kaida-al Nusra front u Siriji, kao i drugim terorističkim džihadističkim bandama, sa kojima ratuje Asadov režim zajedno sa Rusijom, imaju svoje korene u Saudisjkoj Arabiji i aktivnostima kralja Salmana. I pored nekih naznaka, poslednjih meseci, da su Saudijci navodno prestali da finansiraju terorističke organizacije protiv Asada u Siriji, stvarnost pokazuje suprotno.

Kupljeni diktator Erdogan

Mnogo više pažnje, međutim, trenutno okupira turska diktatura Erdogana, naročito nakon što su njegove vazdušne snage oborile ruski Su-24 iznad sirijske oblasti. Ono što mnogi previđaju su veze Erdogana i njegove AKP sa saudijskom monarhijom i to da je njegovu predsedničku kampanju u avgustu 2014. godine finansirala Saudijska Arabija poklonom od 10 milijardi dolara.

Posle tako kupljene pobede, Turska je širom otvorila vrata za tajne centre za obučavanje onih od od kojih je kasnije nastala tzv. Islamska država. Turska tajna služba MIT je u maju prošle godine poslala specijalni voz pun oružja i terenskih vozila marke tojota, koje je obezbedila Saudijska Arabija.

Šeici protiv SAD

Ako se na karti pogledaju oblasti ID između Iraka i Sirije, tačno se vidi da su se oni ciljano namerili na naftne rezerve ove dve suverene države. Kontrola Saudijske Arabije nad tim zalihama preko njihove produžene ruke ID, ima za cilj da isključi američku konkurentnu sintetičku naftu i da saudijsku monarhiju, kako planira Rijad, učini još bogatijom, zbog čega će je bogati belci i zapadno društvo još više respektovati, tumači autor teksta.

Iza ID se, dakle, ne krije samo Erdoganov kriminalni režim nego još mnogo važnije - kraljevina Saudijska Arabija sa saveznicima Kuvajtom, Ujedinjenim arapskim emiratima i Katarom, tvrdi autor teksta.

POVEZANE VESTI

Subota 12.12.2015. 11:04
Obama.
Subota 12.12.2015. 10:27
Rusi posle gubbitka jednog suhoja i jednog pilota ... "pakuju kofere" ... "podvili reponju" ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online