Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.05.2010.
12:03
A. David - Vesti A

Devojčicu oteli trgovci robljem?

Desetogodišnja Klaudija Azemović iz Beograda, koja je nestala u švedskoj Svenljungi, još nije nađena i potraga u kojoj je učestvovalo više od 150 policajaca, vojnih rezervista i dobrovoljaca nije urodila plodom.

Više od 150 ljudi tražilo nestalu desetogodišnjakinju

Policija sumnja da su Klaudiju oteli trgovci belim robljem, ali još nema dokaza koji bi tu pretpostavku i potvrdili.


Otac devojčice, koji je sa suprugom i četvoro dece došao pre dva meseca iz Srbije i tražio azil u nadi da će ostati u Švedskoj, osim izgona, dobio je i novo razočaranje.


- Nisam došao u Švedsku da izgubim decu. Jedino što želim jeste da dobijem nazad svoju ćerku - kaže Klaudijin otac Azim za švedske medije.


Porodica Azemović živi u stanu koji je dobila na korišćenje od Migracionog zavoda. Osim oca Azima, tu su i Klaudijina mama i tri brata. Niko u porodici ne zna švedski, ali uz pomoć posrednika uspeli su da se sporazumeju.


- Prvo smo mislili da je otišla do obližnje prodavnice. Dobila je od mene 10 kruna i verovali smo da je htela da kupi slatkiše. Onda smo išli okolo i tražili je, ali Klaudije nigde nije bilo - priča zabrinuti otac Azim.

Potraga za Klaudijom Azemović

Za dva meseca, koliko su Azemovići bili u Švedskoj, Klaudija nije stigla da stekne prijatelje jer nije naučila jezik.

Zbog toga se, kako priča njen otac Azim, uvek igrala sa braćom, a pre nekoliko nedelja počela je da ide u školu, u pripremni razred za azilantsku decu.


- Osećala se dobro i bila je veoma vesela - kazao je Azim.


Prošle srede cela porodica je pozvana u Migracioni zavod. Tada im je saopšteno da ne mogu da ostanu u Švedskoj i da u roku od sedam dana moraju da se vrate u Srbiju.


- Klaudija je bila jako razočarana i tužna - kazao je otac Azim ne štedeći kritike na račun Migracionog zavoda.

U potrazi i helikopter


U potrazi za Klaudijom, osim policajaca i velikog broja pripadnika civilne zaštite, uključeno je i devet patrola sa psima tragačima, od kojih je šest vojnih patrola. Policijske patrole imaju i pomoć helikoptera koji pomaže u pretrazi većih površina.

 

Pošto Klaudija nije nađena 24 sata posle prijavljenog nestanka, policija je pokrenula istragu za kidnapovanje. Objavljena je fotografija devojčice i policija je saslušala članove porodice, ali dosad još niko nije osumnjičen.


- Nadamo se da ćemo moći da saopštimo dobre vesti i da će traganje uspeti - kazala je predstavnica policije Ula Brehm.


On, naime, smatra da nije cela porodica morala da ide na sastanak i da su deca mogla da budu pošteđena traume.


U međuvremenu, članovi porodice više puta su razgovarali sa policijom i objašnjavali šta se dešavalo prošlog petka popodne, kad je Klaudija nestala.
- Neshvatljivo je da je nema. Ona ne može samo da nestane - očajan je otac, trudeći se da novinari dobiju sliku devojčice i da objave što više podataka o njoj, nadajući se da bi to moglo da pomogne njenom pronalaženju.


Azemovići su jedna od mnogobrojnih porodica koje su stigle u Švedsku iz Srbije posle ukidanja vize i tražili azil. Mnogi žive u lažnoj nadi da mogu da dobiju boravišnu dozvolu, ali šanse za to su veoma male.


- Azil mogu da dobiju samo osobe koje su proganjane u svojoj zemlji. Jako je teško da neko dobije azil ako dolazi iz Evrope - kazao je Dan Elijason, generalni direktor Migracionog zavoda u Švedskoj.
 

Najviše azilanata iz Srbije


Samo od početka ove godine, azil u Švedskoj zatražila su 1.732 srpska državljana i to je više nego iz svih drugih bivših jugoslovenskih republika, uključujući Irak i Avganistan u kojima besni rat! Sa Kosova (za koje Šveđani vode posebnu statistiku) su stigla 432 azilanta, a iz Makedonije 171. Iz Bosne i Hercegovine azil su tražile 38, a iz Crne Gore 21 osoba. Poređenja radi, iz Kine su stigla 22 azilanta, a iz Albanije 20.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online