Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 30.11.2015.
17:52
Vestionline A

Evo šta je Putin mislio kad je rekao da je Rusija dobila "nož u leđa"

Ruski vojni stručnjak i kolumnista Aleksej Leonkov objasnio je šta je ruski predsednik mislio kad je rekao da je Rusija dobila "nož u leđa" od onih koji podupiru Islamsku državu - odnosno, kako je došlo do rušenja "suhoja" Su-24 prošle nedelje.

Reuters
Analitičar objasnio kako je srušen ruski avion

Naime, 24. novembra dva aviona tipa E-3 AWACS poletela su sa dve različite lokacije - iz Grčke i Saudijske Arabije. Prvi je poleteo iz vazdušne baze Preveza u Grčkoj, a drugi iz baze Rijad u Saudijskoj Arabiji. Oba aviona su krenula u svoju uobičajenu misiju - određivanja tačnih lokacija ruskih aviona u vazduhu. Upravo su ti avioni odabrali "žrtvu", istakao je Leonkov u intervjuu za rusku agenciju Regum, a prenosi "Russia Insider".

Misija američkog E-3A bio je da odredi aktivnosti radara Su-24 i ustanovi nalazi li se on u modusu potrage za metom ili je već odabrao i naciljao metu. AWACS može da usmeri aktivnosti aviona u borbi, prosleđivanjem informacija njihovoj avijaciji, objasnio je Leonkov.

Moguće je da su u operaciji učestvovali i špijunski sateliti

Ruski stručnjak smatra da se na kraju ispostavilo da je to bilo da bi se odredilo koliko je tačno bespomoćan usamljeni ruski bombarder na nebu.

- Koliko znamo, Su-24 je bio na povratku s misije i njegov autopilot radio je u navigacijskom režimu, zajedno s GLONASS sistemom (ruska verzija GPS-a). Vraćao se u bazu i nije se spremao za novu akciju. Čitavo to vreme, E-3 su prenosili detaljne informacije o Su-24 paru turskih lovaca F-16CJ (specijalno napravljenih za turske potrebe) - objasnio je Leonkov.

Ali, činjenica da je primao podatke od E-3 aviona nije bila dovoljna za precizan napad na Suhoj, zato je preciznost presretanja turskih aviona pojačana sistemom protivvazdušne odbrane PATRIOT, raspoređenim u Turskoj.

Leonkov je dodao i da se ne može isključiti mogućnost da su u operaciji učestvovali i MENTOR špijunski sateliti, kao i sistem Geosat.

Drugim rečima, iz kretanja turskih lovaca postoji indicija da je bila reč o preciznom presretanju putem triangulacije, odnosno identifikovanja mete putem tri različita sistema - E-3 aviona, PATRIOT-a i MENTOR-a.

E-3 avioni su u tom smislu turskim avionima dali poziciju ruske letelice u vazduhu, njegovu rutu, brzinu i status naoružanja, dok su PATRIOT i MENTOR preneli podatke o telemetriji Su-24M2 i njegovom kretanju.

Uz pomoć svih tih podataka lako je bilo postaviti zasedu

- Naravno, Par F-16CJ doleteo je do mesta sa kojeg je bilo predviđeno presretanje, sa udaljenosti od 4-6 kilometara, što je praktično iz neposredne blizine, ispalili AIM-9X Sidewinder raketu u zadnju hemisferu našeg bombardera. Osim toga, radar na turskom lovcu radio je u modusu "osvetljenja mete", što znači da se uključio u trenutku ispaljivanja rakete, pa se isključio u trenutku kad je raketa definitivno zacrtala svoj cilj - rekao je Leonkov.

Zašto sve nije išlo po planu Turaka?

- Napravili su jednu grešku, što je na kraju uzrokovalo da njihova provokacija ne upali kako su hteli. F-16CJ krenuli su u presretanje dva minuta kasnije, kad je Su-24 već napustio spornu 68-kilometarsku zonu na severu Sirije (samoproglašenu zonu zabrane leta od strane Turske), za koju važi pravilo da avioni moraju da je napuste za minut i po. Čini se da je to na kraju i spasilo našeg navigatora. Uspeo je da se sakrije u šumi i pričeka spasilački tim - zaključio je Leonkov.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.11.2015. 18:10
Da nema vesti-online ljudi ne bi znali sta Putin misli - ej bre, svaka vam cast. Kada vec zakljucavate vazne vesti u Srbiji ajde cik napisite nesto sta vucic i nikolic misli - bez poligrafa, podrazumeva se.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online