Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.11.2015.
07:45
Lj. Ivanović - Vesti A

Svetu preti naftni rat

Dogodine bi lako moglo da se desi da se trguje naftom po ceni od 25 dolara za barel

Reuters
Jeftina nafta za mnoge je nepremostiv problem

Prezasićenost tržišta nafte obara cene tog energenta, a situacija će iduće godine biti još gora, procenjuje američka investiciona banka Goldman Saks. Cene nafte su trenutno 50 odsto niže u odnosu na nivo iz istog perioda prošle godine, ali bi u 2016. mogle dodatno da potonu i spuste se na blizu 20 dolara za barel, prema proceni stručnjaka Goldman Saksa i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), prenosi poslovni portal Biznis insajder.

Venecuelanski ministar za naftu Eulohio del Pino izjavio je da OPEK ne može dozvoliti rat oko cene nafte i da će morati uskoro da preduzme akcije za stabilizovanje naftnog tržišta. Na pitanje koliko će cene nafte pasti u 2016. ako OPEK ne promeni politiku, Del Pino je rekao: "Na oko 25 dolara".

Mišel Dela Vinja iz Goldman Saksa, sa druge strane, veruje da bi cene mogle pasti i do 20 dolara za barel, iako postoji šansa od svega 15 odsto da se to zaista i desi.

- Ukoliko se cene spuste do tog nivoa, to će biti samo privremeni šok po sistem pre nego što se tržište ponovo stabilizuje - rekao je Dela Vinja za BBC Radio 4.

Američka "laka" nafta za isporuku u januaru pojeftinila je jutros 84 centa na 41,06 dolara za barel, dok je za 51 cent pojeftinila i sirova nafta tipa "brent" na 44,15 dolara, takođe za januarske isporuke. Cene nafte su u petak pale na dvomesečni minimum, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku saopštila da su globalne komercijalne zalihe dostigle nivo od čak tri miliona barela.

Dolar sve jači

Sve veća očekivanja da će američka Uprava federalnih rezervi narednog meseca podići kamatne stope, prvi put u poslednjoj deceniji, uticala su na jačanje vrednosti dolara, što se takođe odrazilo na pad cena nafte.

Cena nafte umnogome određuje tokove svetske politike. Glavni dobitnici jeftine nafte su Iran koji očekuje ukidanje sankcija, a glavni gubitnici Saudijska Arabija koja polako tone u recesiju, te Venecuela kojoj su naftni prihodi glavni izvor čvrste valute. Među dobitnicima su i SAD i Kanada koje postaju prva i druga naftna sila sveta, dok se jeftinoj nafti ne raduje Rusija koja, poput Saudijske Arabije, gro svojih deviznih priliva bazira upravo na izvozu nafte i gasa čija cena prati pad cene nafte.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online