Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 21.11.2015.
08:51
I. Kozarski - Vesti A

Islamskoj državi oružje iz Ukrajine

Kuvajtska tajna policija pohapsila je bandu koja je kupovala oružje u Ukrajini i njime snabdevala Islamsku državu u Siriji.

Mućke: Arsenij Jacenjuk i Petro Porošenko

Bandom je komandovao državljanin Libana Usama Muhamed Said Hajat. On je priznao da je sirijskoj grani Islamske države dostavljao novac i oružje, uključujući lake protivavionske raketne sisteme kineske proizvodnje FN-6. Hajat je ispričao da je u Ukrajini zaključivao poslove o snabdevanju Islamske države naoružanjem. Oružje je preko Crnog mora dostavljano u Tursku, odakle je prebacivano preko sirijske granice.

Osim Hajata, u Kuvajtu su uhapšeni i trojica Sirijaca, Egipćanin i Kuvajćanin. U bandi si bili još dvojica Sirijaca i dvojica državljana Australije, ali nije saopšteno da li su i oni uhapšeni.

Rakete FN-6 nisu u naoružanju vojske režima u Kijevu. Osim kineske, koriste ih i vojske Malezije, Kambodže, Sudana, Pakistana i Perua. Ministarstvo odbrane u Kijevu demantovalo je da je upleteno u ovaj šverc.

Međutim, još 2013. godine bivši ministar spoljnih poslova Leonid Kožara bio je u situaciji da se pravda zbog optužbi da Ukrajina narušava režim sankcija na postavke oružja Siriji. Da je posao razgranat potvrdila je i informacija u junu ove godine, kada je izbio skandal povodom šverca u Siriju oružja koje je Ukrajini dostavila Amerika za rat na Donbasu.

Kao što su "Vesti" tada pisale, dokumente je dostavila grupa hakera Sajberberkut, koja je i ranije upadala u arhive kijevskog marionetskog režima. Mada ima i onih koji smatraju da je reč o paravanu za ruske tajne službe. U tim dokumentima navedeno je da kijevski režim američko oružje prodaje sirijskom predsedniku Bašaru Asadu, trenutno glavnom neprijatelju Vašingtona posle ruskog predsednika Vladimira Putina.

Iz predstavljenih dokumenata videlo se da posao s prodajom oružja zaključuju zamenik kijevskog ministra odbrane Pjotr Mehjed i brigadni general Sirijske arapske armije Talal Mahluf, za kog se navodilo da je blizak Asadu. Posebno je upalo u oči da je Pjotr Mehjed ostao na funkciji i kada je smenjen njegov šef, ministar odbrane Valerij Heletej.

Zarada za režim

U dokumentima iz juna navodilo se da je posrednik u švercu bio tajkun Igor Baluta, bivši gubernator Harkovske oblasti. Noću je kamionima 72. i 92. brigade s promenjenim ciradama i tablicama iz Bele crkve (vojnog aerodroma kod Kijeva), američko oružje dostavljeno u luku Odese, na obali Crnog mora. Navodilo se i da je tada presretnuta poruka Balute saučesniku: "Sirijci će isplatiti drugu ratu po prijemu robe. Čim Arsen (Avakov, tajkun i ministar policije) usaglasi sve sa Jacenjukom (Arsenij, premijer), javiću ti."

Spisak oružja priložen u pismu Pjotra Mehjeda bio je identičan potraživanju kijevskih vlasti od Amerike 25. novembra 2014. Reč je o 400 snajperskih i 2.000 jurišnih pušaka, 720 bacača granata, 200 minobacača, raketnim kompleksima, opremi i municiji.

POVEZANE VESTI

Subota 21.11.2015. 10:03
Исламској држави оружје из Украјине а оружје Украјини из Вашингтона .Од продају оружја зараде милијарде и милијарде долара.Порошенко = Вучић = Ђукановић = Тадић = Дачић = Чеда = Драшковић .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online