Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.11.2015.
01:13
B. Božin - Vesti A

DNK otkrio ubicu posle tri decenije

Bile su potrebne gotovo tri decenije da bi se rešio zaboravljeni zločin u Berlinu, a kao osumnjičeni za ubistvo uhapšen je državljanin Srbije star 53 godine. Policija ne želi da saopšti njegov identitet, već samo navode da je osumnjičen kako je pre 28 godina u kvartu Nojkeln ubio Emilija Benita Riku (47).

pixabay.com
Uhpšen državljanin Srbije zbog zločina u Nemačkoj

Sve je počelo 8. februara 1987. godine kada je u svom stanu u Karl-Marks-Štrase u Berlinu nađen mrtav Rika. Rezultati obdukcije su pokazali da je preminuo usled povreda na vratu. Iz stana je bio ukraden video-rekorder. Ubijeni je bio poznat kao homoseksualac koji je za novac pružao seks u okolini železničke stanice berlinskog zoološkog vrta. Kako je naknadno utvrdila istraga, on je pomenutog Srbina upoznao u striptiz klubu Teatre des Vestens u Kantštraseu. Nešto kasnije su napustili teatar, a Rika je poznaniku rekao da idu kod njega u stan. Tada je poslednji put viđen živ.

Na osnovu podataka poznanika žrtve napravljen je opis ubice. Sačuvani su i brojni tragovi nađeni u stanju, koji nisu mogli u prvom trenutku da se pripišu nijednoj osobi. Tek zahvaljujući napretku u DNK analizi, ovi tragovi su ponovo podvrgnuti proveri i utvređeno je da DNK odgovara muškarcu. Pošto u banci podataka DNK kriminalaca nije bilo poklapanja, tragovi su sačuvani u datoteci.

Omaška policije

Nedugo posle zločina 1987. godine policiji se javio telefonom nepoznati muškarac koji je ispričao da je i on često posećivao striptiz bar u Kantštraseu i da je januara te godine upoznao muškarca koji ga je poveo kući. Tamo ga je ova osoba napala nožem, ali je uspeo da pobegne. Dao je lične podatke te osobe, ali je istraga prošla neuspešno. U međuvremenu se ispostavilo da su podaci koje je ta osoba navela, podudaraju sa uhapšenim srpskim državljaninom.

Januara 2014. godine stigla je ohrabrujuća vest za istražitelje. Interpol je javio da se DNK profil podudara sa uzetim DNK državljana Srbije nastanjenim u Češkoj. Pošto su nemačke vlasti izdale nalog za privođenje, on je septembra ove godine uhapšen, a pre nekoliko dana izručen Nemačkoj, gde ga sad čeka suđenje. Policija traži nove svedoke, pokušavajući da sklopi kompletan mozaik misterije duge tri decenije, a istražitelji traže pomoć građana koji prepoznaju uhapšenog sa slike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online