Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.11.2015.
09:22 >> 12:57h
b92.net A

Amerikanci 99% sigurni da su likvidirali Džihadi Džona

"Britanski" lider Islamske države i tri druga militanta ubijena su u napadu američkog drona, na severu Sirije u Raki, saopštila je Opservatorija za ljudska prava. Posmatrači nisu potvrdili da je ubijeni miltant Britanac, poznat kao Džihadi Džon, posle zvaničnog saopštenja SAD da je on verovatno ubijen.

Reuters
Jedan od najkrvoločnijih priadnika Islamske države: Džihadi Džon

- Automobil je prevozio četiri inostrana lidera ID, uključujući i jednog britanskog džihadistu, kad je pogođen iz vazduha, pošto je prošao zgradu pokrajinske vlade u Raki - kazao je direktor Opservatorije Rami Abdulrahman za Rojters.

- Svi izvori navode da se telo važnog britanskog džihadiste nalazi u bolnici i da je reč i Džihadi Džonu, ali ja to lično ne mogu potvrditi - kazao je on.

Pentagon je ranije saopštio da su američki dronovi izvršili napad na teritoriju za koju se sumnja da je utočište džihadističkom egzekutoru poznatom kao Džihadi Džon.

Nešto kasnije je neimenovani zvaničnik američke administracije rekao medijima da je 99 odsto siguran da je džihadista ubijen, ali za sada nema zvanične potvrde. U saopštenju se navodi da je izvršen napad na vozilo nedaleko od sirijskog grada Raka u kom se navodno nalazio džihadista rođen kao Muhamed Emvazi.

- Američke snage su izvele napad u Raki, meta je bio Muhamed Emvazi, poznatiji kao Džihadi Džon. Britanac je učestvovao u snimcima na kojima su prikazana ubistva novinara Stivena Sotlofa, Džejmsa Folija, Kendžija Gotoa i humanitaraca Abdul Rahmana Kasiga, Dejvida Hejnsa i Alana Heninga. Čekamo rezultate napada - navodi se u saopštenju Pentagona.

Emvazi se prvi put u javnosti pojavio u avgustu 2014. godine, kao egzekutor američkog novinara Džejmsa Folija, koji je prethodno otet u Siriji.

U nizu snimaka koji su usledili, Britanac je nožem odsecao glave zarobljenicima, lice je skrivao fantomkom, ali je njegov identitet otkriven krajem februara, kada je navedeno da je odrastao u Londonu i da je po zanimanju kompjuterski programer.

Iako su se pojavljivale spekulacije da je ubijen, napustio Siriju i Islamsku državu, Emvazi se pojavio u snimku objavljenom u avgustu ove godine.

Tada je rekao da će se vratiti u Veliku Britaniju sa kalifom i da će nastaviti da odseca glave. Bezbednosni zvaničnici su ga prvi put primetili pre šest godina, kada je uhapšen u Tanzaniji. Tada je navedeno da je bio povezan sa somalijskom islamističkom grupom Al Šabab.

Nismo još sigurni da li je Džihad Džon mrtav

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da još nije sigurno da li je militant Islamske države, poznat kao Džihad Džon, zaista ubijen u vazdušnom napadu američkih snaga u Siriji. Kameron je potvrdio da je napad bio usmeren protiv britanskog državljana Mohameda Emvazija, ali je dodao:

- Ne možemo još da budemo sigurni da li je napad bio uspešan - prenela je agencija AFP.

U saopštenju pročitanom novinarima ispred rezidencije britanskog premijera u Dauning Stritu se navodi:

- To je bio čin samoodbrane i ispravna stvar.

POVEZANE VESTI

Petak 13.11.2015. 09:30
Pa zar to nije sada zadatak KUMA , alijas Putin ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online