Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.05.2010.
09:39 >> 16:59h
Tanjug A

Nastavak uličnih sukoba u Bangkoku, 22 mrtva

Najmanje 22 osobe su poginule, a više od 170 ljudi je povređeno, trećeg dana sukoba između vojske i opozicionih demonstranata, koji od 12. marta protestuju tražeći raspuštanje parlamenta i raspisivanje vandrednih izbora. U centru tajlandske prestonice Bangkoka vojnici pucaju na demonstrante koji pale vozila, posle noći u kojoj su se čule eksplozije granata i sporadična pucnjava.

"Mi ćemo nastaviti da se borimo", rekao je Kvančaj Praipana, lider opozicionara, takozvanih crvenokošuljaša, koji su sledbenici bivšeg premijera Taksina Šinavatre, zbačenog u vojnom puču 2006. godine, i uglavnom potiču iz siromašnih provincijskih područja.


Tajlandski premijer Apisit Vedžađiva izjavio je danas putem državne televizije, u prvom obraćanju od početka sukoba, da pokušava da suzbije nasilje uz minimalne gubitke i da vojna operacija predstavlja jedini način da protesti budu okončani.

"Vlada mora da nastavi dalje. Ne možemo da se povučemo jer radimo ono što će biti od koristi za čitavu zemlju", rekao je Apisit, ističući da je problem što su se među demonstrante, takozvane "crvenokošuljaše", infiltrirali teroristi, javila je američka novinska agencija Asošiejtid pres (AP).

Prema svedocima, na glavnom putu koji vodi do trgovinskog centra okupilo se oko 2.000 demonstranata, a u centru Bangkoka demonstranti pale gume i bacaju "molotovljeve koktele", dok pripadnici oružanih snaga pucaju iz automatskog oružja u vazduh ne bi li razbili demonstracije.

Budući da sukobi ne jenjavaju, američka ambasada u ovom gradu uskoro će izdati novo upozorenje svojim državljanima da ne putuju u Bangkok.

"Prethodno smo savetovali da putovanja u Bangkok koja nisu neophodna budu obustavljena, a sada poručujemo Amerikancima da ne dolaze, bez obzira da li je reč o neophodnom putovanju ili ne", izjavio je portparol američke ambasade Majkl Tarner.

Kako je ranije javljeno, vojska je blokirala poslovni deo grada u kome se nalaze demonstranti kojih je, prema podacima tajlandske vlade, sada 6.000, dok ih je pre nekoliko nedelja bilo 30.000.


Taksin je jedini tajlandski premijer koji je na tom položaju ostao čitav mandat i još je veoma popularan u zemlji, iako je osuđen na dve godine zatvora zbog korupcije i zloupotrebe položaja.


On je dobio državljanstvo Crne Gore i sada se nalazi u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Neki delovi Bangkoka su paralisani zbog krize, a turisti su počeli da zaobilaze Tajland.


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izrazio je zabrinutost zbog sve većih tenzija i nasilja i apelovao na sukobljene strane da se vrate dijalogu, da bi se izbegla eskalacija sukoba i problemi rešili na miran način.


Vlada je u petak objavila da će zavesti red u roku od nekoliko dana.


Novi talas nasilja usledio je posle pokušaja ubistva odbeglog generala Katije Savasdipola, koji je bio zadužen za bezbednost demonstranata, a koga je vlada označila kao teroristu.


U 17 provincija je uvedeno vanredno stanje, da bi stanovnici tajlandskih sela bili sprečeni da se priključe antivladinim protestima u prestonici.


Uvođenjem vandrednog stanja vojska je dobila velika ovlašćenja da kontroliše demostrante i ograničava slobodu kretanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online