Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.10.2015.
17:19
b92.net A

Kakav američki superbombarder, Rusi spremaju "nevidljivu smrt"

Istovremeno sa najavom da je kompanija "Nortrop Gruman" dobila ugovor za prvih 21 od ukupno 100 predviđenih američkih bombardera nove generacije, u dizajnerskoj kancelariji kompanije Tupoljev nastavlja se razvoj ruskog strateškog bombardera dugog dometa pete generacije PAK DA, koji je već od ranije dobio nadimak "nevidljiva smrt".

youtube/hindu judaic
Ruski bombarder od kojeg će strepeti Amerika: PAK DA

Ovaj avion pete generacije koji će pokretati novi motor, što je ujedno najzahtevnija i najskuplja komponenta u avio-industriji, trebalo bi da poleti već 2023. godine.

Prema najavama Vladislava Masala, direktora ruske kompanije UEC, "nevidljiva smrt" će biti opremljena jedinstvenim komunikacionim sistemom koji može da analizira stanje čitave letelice, samostalno će prilagođavati vitalne parametre na osnovu podataka dobijenih kompjuterskom analizom, a prema potrebi izdavaće i odgovarajuće operative naredbe.

Kada je u konstruktivnoj kancelariji Tupoljeva 1999. pokrenut preliminarni rad na programu PAK DA čija je cena još uvek nepoznanica, dizajneri su se našli pred velikim izazovom budući da su u prvi mah konstruisali nadzvučni bombarder što iziskuje značajne troškove i veću primećenost na radarima.

Naime, supersonični avioni, uprkos tome što zbog svojih brzina efektivnije mogu da probijaju protivvazdušnu odbranu, istovremeno zbog aerodinamičkih posebnosti postaju isuviše uočljivi za neprijateljske radare. Pored toga, troše više goriva od sporijih aviona pa im je stoga smanjen maksimalan dolet bez dodatnog punjenja tokom leta, tako da je odluka i pala na konstruisanje podzvučnog bombardera.

Komandant ruskog ratnog vazduhoplovstva Viktor Bondarev sredinom ove godine naglasio je kako će se PAK DA razlikovati od sadašnje supersonične perjanice ruske bombarderske komponente tupoljeva Tu-160 po količini pametnog naoružanja koje uključuje rakete kao i hiperzvučno oružje.

Prema podacima koji su procureli iz dizajnerskog biroa, avion će biti izgrađen po već viđenoj šemi letećeg krila koja isključuje standardan vertikalni stabilizator kao i uobičajen oblik trupa i repne površine. Takav širokougaoni oblik omogućava smanjenu vidljivost i odbijanje radiolokacijskih stanica za uočavanje protivnika, s tim da trup u kojem su smešteni posada i oružje igra ulogu krila.

Ukupna predviđena masa bombardera je 120 tona, a četvrtinu će činiti korisno opterećenje u vidu goriva, posade i naoružanja.

Nevidljiva smrt trebalo bi da zameni vremešni turboelisni Tu-95 koji je u sastavu ruskog ratnog vazduhoplovstva još od 1956. godine, a koji će leteti u sastavu ruskih bombarderskih pukova sve do 2040. godine.

Inače, uporedo sa projektom PAK DA, Rusi nastavljaju i projekat PAK FA, iza kojeg stoji višenamenski lovac smanjenog radarskog odraza pete generacije, čiji dizajn potpisuje dizajnerska kancelarija Suhoj.

Taj ponos ruskog ratnog vazduhoplovstva ovog leta je prikazan javnosti, a već početkom 2017. trebalo bi započeti njegovo serijsko uvrštavanje. Upravo je u toku ispitivanje ekonomičnije verzije motora kojeg PAK FA pozajmljuje od lovca Su-35S, a Rusi tvrde da je, prema dosad viđenom, avion u stanju da izvede manevre o kojima američki lovci mogu samo da sanjaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online