Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.05.2010.
14:32 >> 15:33h
Tanjug A

Budimpešta: Orban novi mandatar vlade

Uz zvuke fanfara i prisustvo počasne straže danas je, nešto posle 13 sati, u Budimpešti počela osnivačka sednica mađarskog parlamenta u novom sazivu, na kojoj je šef države Laslo Šojom, imenovao novog mandatara Vlade.

Odgovornost nove vlade će biti ogromna, očekivanja su velika, a krajnji sud daće građani: Laslo Šoljom



Šoljom, posle intoniranja nacionalne himne, otvarajući sednicu ukazao je na istorijski događaj koji u mnogo čemu podseća na onaj od pre tačno dve decenije, kada je formiran prvi višestranački parlament u novijoj istoriji zemlje.


"Osnivačka sednica parlamenta je uvek praznik, tako je i ova sadašnja više nego svečana, a da li će biti istorijska videće se naknadno. Svaki početak nosi u sebi i tu mogućnost, no sadašnji zadaci se čine nadljudskim. Odgovornost nove vlade će biti ogromna, očekivanja su velika, a krajnji sud daće građani", naglasio je predsednik Republike.

Šoljom je imenovao lidera stranke desnog centra "Fides" Viktora Orbana za novog mandatara vlade i najavio je da će glavni zadatak nove vlade biti jačanje ekonomije.

Očekuje se da će Orban, čija je stranka pobijedila na izborima održanim u aprilu čime su nakon osam godina sa vlasti svrgnuti Socijalisti, oformiti vladu do kraja ovog meseca.

"Za funkciju premijera, parlamentu ću predložiti Viktora Orbana. Parlament će uskoro početi raspravu o programu vlade koji će do određene mjere definisati i zadatke parlamenta", rekao je Šoljom na inaguaralnoj sjednici 386-članog parlamenta.

On je istakao da će glavni zadatak nove vlade biti "sređivanje ekonomije".

Podsećanje na istoriju

 

Šoljom je podsetio da se 2. maja 1990. godine, posle više decenija, ponovo sastao slobodno izabrani parlament.


"Postoje paralele i razlike u odnosu na taj značajni događaj. Sličnost postoji u opštem osećanju, u negiranju prošlosti i očekivanjima celog društva, a razlika proizlazi iz drugačije situacije, jer su demokratske institucije u međuvremenu izgrađene i na njima treba dalje graditi", naglasio je šef države.


Šoljom je, potom, konstatovao da je svih 386 poslanika predalo potrebna dokumenta, najavio da će tokom dana, kada na to dođe red po Poslovniku, za mandatara nove vlade predložiti predsednika Saveza demokratske omladine (Fides) Viktora Orbana i stolicu predsedavajućeg predao najstarijem poslaniku, Janošu Horvatu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online