Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 26.10.2015.
08:35
Lj. I. A

Moskva podržava i Asadove neprijatelje

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže da je Moskva spremna da vazdušnim napadima podrži Slobodnu sirijsku armiju u borbi protiv Islamske države. On je dodao da je najvažnije za Rusiju da stupi u kontakt sa osobama koje "mogu s punim autoritetom da ih predstavljaju i da predstavljaju oružane grupe koje se bore protiv terorizma".

Tanjug/AP
Preokret: Lavrov podržao sirijsku opoziciju

Njegova izjava usledila je posle jučerašnje objave o sporazumu između Rusije i Jordana o "koordinisanju njihovog delovanja, uključujući i dejstva vazdušnih snaga u Siriji".

Jordan je deo međunarodne koalicije predvođene SAD koja sprovodi vazdušne udare na Islamsku državu. Lavrov kaže i da je Moskva spremna za "duboku koordinaciju" sa SAD u borbi protiv terorizma u Siriji, javlja RIA Novosti.

Ističe se i da postoji nada da će biti napretka u političkom procesu u Siriji u bliskoj budućnosti i da deo tog napretka moraju biti parlamentarni i predsednički izbori. Rusija je juče saopštila da je u Siriji izvela 934 napada, u kojima je uništeno 819 pozicija terorista. Lavrov i njegov američki kolega Džon Keri složili su se juče na sastanku u Beču da nađu nove mogućnosti postizanja političkog sporazuma u sukobu u Siriji.

Obezglavljeni teroristi

Vođa sirijskog ogranka Al Kaide navodno je ubijen u gradu Alepu. Izvori iz sirijske opozicije kazali su za "Indipendent" da su ubijena tri visokopozicionirana člana terorističke organizacije Jabhat al-Nusra, ali nisu mogli da potvrde da li se nalazi među njima i vođa Abu Sulejman al-Masri.
Ruski državni mediji izvestili su pak da je Al Masrija ubila sirijska vojska. S druge strane, "Dejli mejl" javlja da je Al Masri ubijen u razmeni vatre između Al Nusre i PKK. Na internetu su se pojavile i fotografije koje prikazuju mrtvo telo osobe s bradom i naočarima, na čijoj se glavi vidi krvava rana.

Međutim, sirijska opozicija koju podržava Zapad odbila je predlog Rusije za pomoć u borbi protiv Islamske države, kao i apel vlasti u Moskvi za održavanje izbora. Pukovnik Slobodne sirijske armije (FSA) Ahmed Saud rekao je da Rusija bombarduje položaje opozicione te armije, a sada hoće da je podrži vazdušnim napadima.

- Pored toga, Rusija nastavlja da podržava sirijskog predsednika Bašara el Asada. Sada nam nije ništa jasno - istakao je Saud.

Rusija od 30. septembra bombarduje položaje Islamske države, dok Zapad i sirijski pobunjenici smatraju da vazdušni napadi samo predstavljaju podršku Asadu. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov naveo je da su ruske vazdušne snage spremne su da daju vazdušnu podršku Sirijskoj slobodnoj vojsci, sirijskoj opoziciji koju podržava Zapad, u njenoj borbi protiv ekstremista Islamske države.

- Spremni smo iz vazduha da podržimo i patriotsku opoziciju, uključujući i Sirijsku slobodnu vojsku - rekao je Lavrov.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.10.2015. 08:55
Kako im Rusi svakoga dana stegnu po jednbu omču i izbiju sve "argumente" iz ruku. Za oko mjesec-dva dana izaći će sve na vidjelo cijelom svijetu sa dokazima ko je organizator i finansijer svega što ratara i uništava narode i države na cijelom bliskom istoku. Rusi i Kinezi će prostrijeti neoborive dokaze i optužiti vinovnike. Naravno, pozvaće ih na odgovornost i tražiti da sve plate mnogostruko. tek tada će se zakuvati. Zato su posebno "drčni" USA, Britanija, Katar i Saudijska Arabija. Ima "pomagača" još ali su manji. Od svih su najgori Englezi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online