Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.10.2015.
01:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Ortega je sada bogatiji od Gejtsa

Amansio Ortega je prekjuče ujutro premašio je Bila Gejtsa po bogatstvu, javio je "Forbs". Carstvo modnog giganta Ortege tako iznosi 80 milijardi dolara, nakon što su deonice njegove kompanije Industrija de diseno tekstil dostigle cenu od 33.99 evra po deonici.

Reuters
Skromni bogataš: Amanasio Ortega

Ipak, nakon što su Ortegine deonice pale na 33.80 evra po deonici, Gejts se vratio na vrh, a "Forbs" piše kako je izgledno da će se u predstojećim danima dvojica milijardera smenjivati na vrhu.

Industrija de diseno tekstil kompanija pod sobom okuplja brendova kao što su Zara , Pul&Ber i Masimo Duti. Carstvo broji prihode od 20 milijardi dolara, a utvrdili su se kroz koncept brze mode - u stanju je da dizajnira, stvori, dostavi i proda odeću unutar nekoliko dana. Zbog toga može jako brzo da odgovori na potrebe potrošača koje se stalno menjaju, a trgovine može da puni odećom koja prati najnovije trendove.

Kompaniju je osnovao 1975. godine.

Zorba je postao Zara

Čim je prikupio dovoljno novca, 1975. otvorio je prvu prodavnicu. Nazvao ju je Zara, ali samo zato što je ime koje je stvarno želeo bilo zauzeto - Zorba, prema Grku Zorbi.

Počeo je od nule, a danas ni sam ne zna koliko ima prodavnica. Ortega je pre samo dve godine bio "težak" 57 milijardi dolara i smatraju ga jednim od najneobičnijih milijardera na svetu.

Svaka njegova ekscentričnost, doduše, odnosi se na to da je fantastično normalna i obična osoba, što verovatno više govori o današnjim biznismenima nego o zvanično najbogatijem Evropljaninu.
Ortega nikada nije imao svoju kancelariju, tako da bilo ko od zaposlenih može da mu pristupi kad god želi, bez najave. Nema sekretarica, zakazivanja sastanaka, sa svim radnicima je neposredan i otvoren. Želi da čuje svakoga, a nije mu teško ni kutije da ponese.

Sandridno bogatstvo

Kao sin pružnog radnika, Ortega je osnovao Zaru zajedno sa ženom Rosalijom Merom 1975. godine, kada su započeli s prodajom ogrtača i donjeg rublja. Danas je vlasnik 59 odsto kompanije. Par se rastao pre više godina, a njihova kćer Sandra Ortega Mera nasledila je Rosalijin udeo nakon što je Mera umrla 2013. godine. Sandra je danas druga najbogatija osoba u Španiji, s bogatstvom koje iznosi 7,3 milijarde dolara.

Kravatu je nosio samo jednom, na sopstvenom venčanju, živi u stambenom bloku u La Korunji, bez posebnog obezbeđenja. Do 1999. svet nije znao ni kako izgleda jer je jedina njegova dostupna fotografija bila ona sa lične karte.

Rođen je 28. marta 1936, u španskoj pokrajini Galiciji, u mestašcu sa tek 60 stanovnika - Busdongo de Arbas. Španski građanski rat upravo je počinjao i porodica sa četvoro male dece teško je preživljavala od očeve železničarske plate i majčinih nadnica kućne pomoćnice.

U potrazi za poslom porodica se seli u La Korunju. Prema svedočenju Orteginog prijatelja, Amansio je napustio školu i počeo da radi. Prvi posao našao je u lokalnoj krojačnici Gala, koja i danas postoji u La Korunji. Veći deo vremena je slagao robu, ali do 16. godine oštroumni klinac je uočio da pravi novac ne leži u gomilanju odeće u nadi da će se prodati, nego u tome da se mušterijama da tačno ono što traže i to što je brže moguće.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online