Četvrtak 4. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 18.10.2015.
08:00
Lj. Ivanović - Vesti A

A sad "bezbedno bombardovanje"

Rusko Ministarstvo odbrane je usaglasilo sva tehnička pitanja koja su potrebna za postizanje sporazuma sa SAD o bezbednosti letenja iznad Sirije.

Reuters
Sklopljen dogovor sa SAD: Putin zadovoljan radom oficira

- Sva tehnička pitanja su već usaglašena, a ruski i američki pravnici sada proveravaju tekst dokumenta - rekao je pukovnik Andrej Kartapolov, a prenosi agencija Interfaks.

On je izrazio nadu da će dokument biti potpisan u veoma bliskoj budućnosti i dodao da Moskva i dalje želi širu saradnju sa SAD i drugim zemljama kad je reč o Siriji, navodi Rojters. Neimenovani američki zvaničnik je ranije ove nedelje rekao britanskoj agenciji da američki i ruski vojni zvaničnici privode kraju izradu memoranduma o razumevanju u kojem su iznete osnove procedure vazdušne bezbednosti na nebu iznad Sirije.

Turci srušili ruski dron

Turski avioni oborili su juče dron u svom vazdušnom prostoru, blizu sirijske granice, ali još uvek nije ustanovljeno kome pripada. Vojska je ranije saopštila da je oborena neidentifikovana letelica, koja je narušila vazdušni prostor, posle poslata tri upozorenja. U saopštenju se navodi da je avion oboren u skladu sa pravilima angažovanja u NATO. Turska vojska veruje da je dron ruski, jer je Rusija već u tri navrata povredila vazdušni prostor Turske. Kremlj tvrdi da nijedna njihova letelica nije oborena.
 

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo i da je uspostavilo direktan kontakt sa turskom vojskom kako bi se izbegli incidenti u vazdušnom prostoru u blizini turske granice, preneo je Interfaks pozivajući se na izjavu pukovnika Kartapolova.

Kartapolov je, takođe, naveo da je Rusija uspostavila "vruću liniju" između baze koju koriste ruske vazduhoplovne snage u Siriji i komandnog centra izraelskih vazduhoplovnih snaga kako bi se koordinisali letovi iznad Sirije.

Otkako je i Rusija, pored SAD, Francuske, Velike Britanije i Turske, započela vazdušne udare u Siriji postavilo se pitanje mogućih incidenata, pa čak i slučajnih okršaja, na primer, američkih i ruskih borbenih aviona. Ovo je posebno opasno i zbog toga što sirijska armija u naoružanju ima avione ruske proizvodnje.

Štaviše, do jednog bliskog susreta ruskog i američkog pilota je i došlo, ali su se na vreme prepoznali i odmah udaljili jedan od drugog. To je bio znak za vlade u Vašingtonu i Moskvi da hitno razrade zajednički plan za "bezbedno bombardovanje" Sirije, što čine i jedni i drugi, a da pritom ne dođe do uzajamnih napada.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.10.2015. 09:28
Dok Rusi uništavaju islamiste svako približavanje u vazduhu je neprijateljsko i tako treba reagovati .
Nedelja 18.10.2015. 21:08
Ameri pristali-bezbedno bombardovanje:ja se nadam i živim u nadi,ali to nisu ljudi već aMerikanci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online