Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 12.10.2015.
15:32
Tanjug A

Papa ne prihvata gej ambasadora iz Francuske

Francuska je odustala od pokušaja da imenuje šefa protokola Jelisejske palate Lorana Stefaninija, koji se javno izjašnjava kao homoseksualac, za ambasadora te zemlje u Vatikanu, posle devetomesečne diplomatske borbe.

Reuters
Gej ambasador među tolikim kardinalima nije bio mudar izbor: Papa Franja

Stefanini je, kao izbor francuskog predsednika Fransoa Olanda, u januaru imenovan za ambasadora u Svetoj stolici, ali Vatikan nije prihvatio njegove akreditive, iako nije izričito odbacio njegovo imenovanje.

Pariski dnevnik "Liberasion" piše, pozivajući se na neimenovane izvore u Jelisejskoj palati, da je Oland odustao od pokušaja da gej diplomata bude postavljen na dužnost ambasadora u Vatikanu, ali da neće predlagati drugog kandidata za to prestižno mesto do 2017. godine.

To, praktično, znači da će ovo pitanje ostati zamrznuto do narednih predsedničkih izbora u Francuskoj. Za dve godine će, takođe, biti okončan mandat aktuelnog otpravnika poslova francuske ambasade u Vatikanu Fransoa-Gzavije Tijeta.

Istoričar Filip Levilen, koji je stručnjak za pitanja papstva, primećuje da postoji "očigledna protivrečnost između otvorenosti koju papa Franja pokazuje u pogledu homoseksualaca i odbijanja imenovanja Lorana Stefaninija, što se baš i ne može nazvati milorsdnim stavom".

S druge strane, dodaje on, Pariz nipošto ne želi da se stvori utisak da se povinuje Vatikanu, zbog čega i nije predložio drugog kandidata za ambasadora.

"Liberasion" napominje da je u prošlosti bilo gej francuskih ambasadora u Svetoj stolici, ali da je Stefaniniji, iako priznati ekspert za verska pitanja, očigledno kolateralna žrtva "braka za sve", čije je izglasavanje u Francuskoj zateglo odnose sa Vatikanom.

Francuski komentatori opisuju Stefaninija kao briljantnog diplomatu, koji je od 2001. do 2005. godine bio drugi čovek u ambasadi Francuske u Vatikanu, a njegovo imenovanje za ambasadora u Svetoj stolici podržao je i pariski nadbiskup.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.10.2015. 18:04
da je pedofil i hor krtoliskih decaka bi ga docekao.
Ponedeljak 12.10.2015. 19:59
Ufff, dobro je, sada Hrvatska moze lakse da dise, vencanja homoseksualaca u Hrvatskoj nastavlja "prirodnim" tokom. Uskoro se vencava splitska kobr-ica i max. ;D)))
Ponedeljak 12.10.2015. 22:38
Ova obbolela Evropa više nema poštovanja ni prema onom što naziva svojom svetom stolicom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online