Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 02.10.2015.
08:17 >> 13:46h
Tanjug, B92 A

Deset žrtava na koledžu u Oregonu: Ubijeni zbog "pogrešne" vere

Napadač, koji je na koledžu Ampkua u američkoj državi Oregon ubio 10 osoba i ranio sedam, identifikovan je kao 26-godišnji Kris Harper Merser, saopštio je neimenovani zvaničnik vlade.

Reuters
Mladić od 26 godina ubio 10 osoba i ranio sedam

Motivi napada zasad nisu poznati, a jedan od preživelih je naveo da je napadač tražio da se žrtve izjasne koje su vere pre nego što je počeo da puca, prenela je agencija AP.

"Hrišćanima metak u glavu, neodlučnima u noge"

Ubica je navodno pitao one koji su mu se nalazili na putu da li su Hrišćani, a potom ih ubijao.

- Ako su odgovorili potvrdno, pucao im je u glavu, ako su rekli “ne“ ili nisu progovarali pucao im je u noge - navela je devojka koja kaže da se njena baka nalazila u krugu koledža u toku pucnjave. 

Studentkinja Kortni Mur je navela da je pred njenim očima Merser ubio profesorku pucajući joj u glavu. Takođe, potvrdila je da je 26-godišnjak postavljao pitanje verske pripadnosti pre nego što je otvorio vatru. 

Otac jedne ranjene devojke rekao je da je napadač tražio od studenata da kažu da li su hrišćani, a potom je pucao u njih.

Tražio je od njih da ustanu, a potom bi rekao:

- Bože, pošto si hrišćanin, za sekundu ćeš videti Boga - rekao za Si-En-En otac ranjene studentkinje. On je dodao da se njegova ćerka pravila da je mrtva.

Svedoci navode da je napadač pucao u više učionica. Ranjeno je sedam osoba, od kojih su tri u kritičnom stanju. Ranije je objavljeno da je 13 osoba ubijeno. 

"Uglavnom je sedeo sam u mraku na terasi"

Brucoškinja Hana Majls (19) je rekla da je bila u učionici kada je obezbeđenje obavestilo profesora da je škola zatvorena, a potom se u susednoj slušaonici čula pucnjava. Majls je navela da su čuli muškarca kako viče: "Izađite, izađite", dodajući da oni nisu otvarali vrata, niti izašli.

Šerif okruga Daglas Džon Hanlin nije želeo na konferenciji za novinare da otkrije identitet napadača, koji je mrtav, ali zasad nije poznato da li ga je ubila policija ili je izvršio samoubistvo.

Merser je živeo u obližnjem Vinčesteru, a komšije navode da je uglavnom "sedeo sam u mraku na terasi, uz slabo osvetljenje".

Kako kažu, jedna žena u zgradi, za koju se veruje da je majka napadača, sinoć je "užasno plakala".

Reuters
Oružje ne sme lako da dospe u ruke onoga ko želi da nanese zlo ljudima: Obama

Američki predsednik Barak Obama je posle napada ponovo pozvao na donošenje zakona o kontroli oružja. 

- Nekako je ovo postalo rutina... Mi zapravo možemo učiniti nešto po tom pitanju, ali moramo promeniti zakone. Ne bi tebalo da bude lako da oružje dospe u ruke onoga ko želi da nanese zlo ljudima - rekao je Obama u Beloj kući.

POVEZANE VESTI

Petak 02.10.2015. 14:08
Vjerojatno se svak normalan saosjeca sa zrtvama i njihovim porodicama ali sa druge strane i nisu za zaljenje jer je to sve produkt njihove nakaradne politike i politicara za koje su glasali.Kako neko nije zasao tamo gdje su se skolovali Rosildi, Rokfeleri i Busevi pa da ucini uslugu i Americkim gradjanima i citavom svijetu.
Petak 02.10.2015. 18:14
Ono kad sveca gori, gori i fitilj zajedno sa voskom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online