Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.10.2015.
07:41
I. Kozarski - Vesti A

Putin crta novu mapu sveta

Rusija namerava da napadne teroriste Islamske države i van granica Sirije, a mete bi mogle da se nađu na celom Bliskom istoku. Predsednik Komisije za međunarodne odnose Saveta federacije Konstantin Kosačov kaže da to može da se dogodi ako ekstremisti budu bežali preko granice.

Reuters
Ruski udar na snage terorista u Siriji

- Kad otrujete insekta, nije dovoljno poslati ga u susedovu kuhinju. Zato je predsednik Vladimir Putin dobio dozvolu Saveta federacije da upotrebi vojsku u inostranstvu, a da nije naveo u kojoj zemlji - kazao je Kosačov.

Saudijska Arabija, glavni američki saveznik u regionu, ozbiljno je shvatila tu poruku i zatražila od Moskve da prekine vazdušne udare u Siriji. Saudijski diplomata Abdala al Mualimi na Generalnoj skupštini UN rekao je da Rusi u Siriji nisu bombardovali položaje Islamske države, nego i snage opozicije koja sarađuje sa američkom CIA, što su potvrdili i izvori "Vol strit žurnala".

Rok sat vremena

Izrael je saopštio da ih je Moskva obavestila da počinje sa napadima sat vremena ranije. Prema nezvaničnim izvorima, slično je bilo u Bagdadu, gde je ruski general došao u američku ambasadu u Bagdadu, seo kraj diplomata i zamolio ih da za sat uklone svoje avione iz sirijskog vazdušnog prostora.

Ruski mediji napominju da su Saudijskoj Arabiji glavni finansijeri radikalnih islamista od kojih su se mnogi odmetnuli u Islamsku državu i Al Nusru, sirijsku filijalu Al Kaide. Tim novcem se nabavlja oružje i omogućava upućivanje na ratišta radikalnih islamista iz celog sveta. Rasulo na Bliskom istoku načinilo je Saudijsku državu izrazito najmoćnijom u regionu.

Stoga su Izrael i Irak spokojno dočekali rusku intervenciju. Izrael je formirao zajedničku komandu sa Rusima koju vode zamenici generalštabova, a cilj je da se vojske slučajno ne sukobe.

Vlasti u Bagdadu već su dale zeleno svetlo Rusima za vazdušno izviđanje nad Irakom. General Tahsin Ibrahim rekao je da će Irak izdati dozvolu svaki put kada Rusi to zatraže. Ministarstvo odbrane Iraka još u nedelju je objavilo da je potpisalo pakt o saradnji sa Rusijom, Iranom i Sirijom, a prethodno je bio formiran i Koordinacioni centar tih zemalja u Bagdadu u kom učestvuje i nekoliko ruskih generala.

Pri tom, u Saudijskoj Arabiji objavljeno je da je Rusija počela da dostavlja Iraku teško oružje. Do sada je isporučeno 130 tenkova, 50 BVP-3, 42 protivtenkovska raketna kompleta kornet s laserskim navođenjem i druge sisteme, a Moskva je odobrila Iraku odlaganje isplate po ranije zaključenim ugovorima. Irak je već kupovao rusko oružje uz američki blagoslov, a nedavno je obelodanjeno da je naručio ukupno 500 BVP-3. Time se povećava zavisnost Iraka od rezervnih delova iz Rusije.

Iračka opozicija već je premijeru Iraka Hajdaru Al Abadiju u skupštini postavila pitanje koja je cena za saradnju sa Moskvom.

Bombe od pola tone

Rusija je potvrdila da je bombardovala ciljeve u provinciji Idlib, koju većim delom drže pobunjenici podržani Amerikom.

Saopšteno je da su uništeni štab terorista i skladište municije kod Idliba i južnije komandni punkt blizu Hame i fabriku eksploziva nadomak Homsa. Pretpostavlja se da je reč o štabu u gradu Kafr Nabla koji je zaista pod kontrolom pobunjenika bliskih Americi. Taj štab napadnut je dva puta.

Ruska vojska prikazala je snimak uništenja komandnog punkta Islamske države između Idliba i El Latamine. General Igor Konašenkov rekao je da je betonsko zdanje uništeno fugasnom bombom od 500 kilograma koja je bačena sa aviona SU-24. Na snimku se vidi da okolni objekti nisu srušeni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online