Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 02.10.2015.
08:04
D. Lukić - Vesti A

Brisel na mukama (5): BiH je "veštačka tvorevina"

Aleksandar del Val smatra neopozivim da ne postoji "tolerantni" islam spreman i sposoban da se usagalašava sa ostalim verama. Dok je hrišćanstvo, kaže on, dovodilo samo sebe u pitanje tokom mnogobrojnih njegovih unutrašnjih kriza (razni hrišćanski pokreti, šizme, reformacija, volterizam, "vek prosvećenosti", Francuska revolucija, "kult razuma", marksistički ateizam), islamski svet ne poznaje takve teološke turbulencije (kontroverze sunitizam - šizma su sasvim druge prirode i oštrine), islamski narodi su ujedinjeni u veri i dogmi da pripadaju jednoj, superiornoj religiji "koja oblikuje najbolje društvo" (Galoa).

Tanjug/AP
Ratna zastava Armije BiH

Zanimljivo je da u ovom širokom strateškom i verskom okviru razmatranja fenomena pokretanja masa s islamskog juga na hrišćanski sever, Aleksandar del Val uzima kao uzorak Islamsku deklaraciju (iz 1970. godine) Alije Izetbegovića da pokaže kako su zapadne demokratije, na jednoj takvoj platformi, formulisale i politički upotrebile jednu "veštačku tvorevinu" kakva je Bosna i Hercegovina. Po njemu, ta veštačka tvorevina rezimira u sebi "istorijski osećaj frustracije muslimana, njihovu novu sigurnost i njihov revanšizam - sve istovremeno".

Homeini

"Primenjeno na sadašnju realnost, pokušaji sekularizacije i modernizacije islamskih država (na zapadni način), moraju u islamskim zemljama 'da budu sasečeni u korenu'", propovedao je Homeini.

Iz ovoga prizilaze dva krupna fakta, budući da Kuran propoveda princip jedinstva islamske vere i zajednice ("Umma"), ruku pod ruku sa njegovim - takođe superiornim - socijalnim programom. Ovo kuransko načelo odbija svaki verski prozelitizam i - sledstveno - oglašava nemogućnost koegzistencije između islama i ostalih, nemuslimanskih zajednica; niti, pak, dozvoljava koegzistenciju između islamske vere, s jedne, i socijalno-političkih, nemuslimanskih institucija, s druge strane. Islam jasno isključuje pravo i mogućnost strane ideologije na njegovoj teritoriji (Dar el Islam - Kuća islama) i ima zadatak da takav poredak uspostavi i na neislamskim (okupiranim) teritorijama (Dar el harb - Kuća ratnog stanja)...

Na islamskoj teritoriji - podvlači Del Val - nemoguća je laička vlast; država mora da bude izraz i podrška moralnom i religioznom (islamskom) konceptu.

Irak je dramatičan primer ove postavke, ali, istovremeno, i sprege Amerike s islamizmom, pa i onim najekstremnijim, protiv koga trenutno SAD i njegov vojni instrument NATO i njihov vazal EU, preduzimaju kampanje bombardovanja, u retko viđenoj političkoj perverziji.

Del Val: "Predvodeći antiiračku koaliciju, SAD su omogućavale islamistički prodor. Isto onako kako su, dok je islamizam još bio u povoju, predvodile kampanju protiv sovjetskog materijalizma."

Pred ovom ljudskom nesrećom koja se već razvija u pravu humanitarnu katastrofu modernog vremena, temelji lažnog humanizma EU, u paktu sa SAD imperijalizmom, takođe su već kompromitovani do kosti. Zato se izbeglički egzodus, u briselskoj kuli od slonovače, sve više uzima kao povod za odbrambeni mehanizam od opasnosti po lagodni mir socijalnih činjenica u Evropi, a dižu glasovi protiv neke nove "islamske konkviste", po nekima čak i islamskog revanšizma i dolaska novog, budućeg velikog sukoba islam - hrišćanstvo.

SUTRA - Brisel na mukama (6): Hrišćani praštaju, muslimani ubijaju

POVEZANE VESTI

Petak 02.10.2015. 12:22
ili cilimce ispod nogu i loj ili mozak...
Petak 02.10.2015. 12:22
ili cilimce ispod nogu i loj ili mozak...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online