Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.09.2015.
17:27
Tanjug A

Tutankamonov grob krije tajnu Nefertiti

Potraga za egipatskom kraljicom Nefertiti, koja je navodno sahranjena u skrivenoj odaji u grobnici kralja Tuta, dobila je novi podstrek kada je egipatski ministar antikviteta rekao da je više nego ikad uveren da je kraljičina grobnica sakrivena iza poslednjeg počivališta Tutankamona.

Dok je obilazio grobnice Tutankamona i drugih faraona u čuvenoj Dolini kraljeva u Luksoru sa britanskim egiptologom Nikolasom Rivsom, ministar Mamdu el Damati rekao je da veruje da se u 3.300 godina starom mauzoleju kralja Tuta nalazi najmanje jedna skrivena odaja.

Rivs je izneo teoriju da je Tutankamon, poznat kao kralj Tut, koji je umro kada je imao 19 godina, na brzinu sahranjen u spoljnoj odaji koja je zapravo bila rezervisana za grobnicu kraljice Nefertiti.

- Slažem se sa njim da postoji nešto iza zidova - rekao je El Damati i dodao da ako je iko sahranjen tamo to je najverovatnije Kia, za koju egiptolozi veriju da je majka kralja Tuta.

Slike visoke rezolucije grobnice kralja Tuta otkrivaju "interesantne detalje koji ne deluju prirodno, poput pravih linija koje su pozicionirane 90 stepeni u dubinu tako da oblikuju nešto nalik grobnici", rekao je Rivs tokom posete.

Rivs smatra da bi iza zidova arheolozi mogli da pronađu dva nesitražena prostora od kojih je jedan možda Nefertitina grobnica. On tvrdi i da dizajn grobnice ukazuje da je bila građena za kraljicu, a ne za kralja.

El Damati je rekao da će tražiti dozvolu za radarsku inspekciju grobnice.

Nefertiti je bila žena faraona Ahnatona koji je pokušao da uvede monoteizam u Egipat. Njega je na prestolu nasledio faraon po imenu Smenkare a potom Tut za koga se veruje da je Ahnatonov sin. Rivs veruje da je Semnkare zapravo Nefertiti.

- Nefertiti nestaje... ali ja mislim da nije nestala već da je samo promenila ime - rekao je Rivs.

Kada je Nefertiti umrla, Tut ju je sahranio a posle njegove smrti neko je odlučio da proširi grobnicu.

- Kako je Nefertiti sahranjena deceniju ranije, setili su se da je grobnica tu i pomislili da bi mogli da je prošire - rekao je Rivs.

Otkriće Tutankamonove grobnice 1922. pune različitih predmeta uključujući i poznatu zlatnu pogrebnu masku, ponovo ga je učinilo poznatim i podstaklo interesovanje za taj period egipatske istorije poznat kao Amarna. I dok natpisi u grobnici pružaju neke informacije, nisu od velike pomoći u objašnjavaju faraonovog porodičnog stabla.

- U kraljevskim grobnicama se ne bave smrtnim životom već zahtobnim - rekao je Rivs i dodao da je porodično stablo u tom slučaju "nebitno".

Umesto njega, natpisi se bave činima koje mogu da omoguće pokojnicima da stignu do zemalja bogova, dodao je on. To znači da egiptolozi koriste brojne faktore kako bi razvili teorije.

"Svaki egiptolog ima različit pogled na amarna period jer imamo mnogo dokaza ali jednostavno ne možemo da donesemo konačnu odluku", kaže Rivs. "Ako pronađemo nešto dodatno, neki mali natpis, on može da promeni sve".

Tut, Nefertiti i Ahnatonova porodica predvodili su Egipat tokom turbulentnog perioda njegove istorije koji se završio vojnim pučom i dolaskom na vlast generala Horemheba.

- Egipat se raspao pod Ahnatonom i vojska ga je ponovo "sastavila" - rekao je Rivs i podsetio da su Egipćani izbrisali Tutovo ime sa zvaničnih podataka o faraonima.

Horemheb je "doneo zakone kojima je kontrolisao zemlju i borio se protiv korupcije", rekao je Mohamed SAleh, bivši direktor Egipatskog muzeja koji je takođe obišao lokalitet.

Ministar turizma Hešam Zazu nada se da će novo otkriće oživeti turizam na drevnim egipatskim nalazištima. Turizam na Crvenom moru oporavlja se posle pada Hosnija Mubaraka 2011. ali u ostatku zemlje "veoma trpi".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online