Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.09.2015.
20:57 >> 21:22h
rt.com A

Srpski naučnik vratio hod nepokretnom čoveku

Srpski naučnik Zoran Nenadić i njegov istraživački tim sa Univerziteta Kalifornija u Irvingu postigli su revolucionarni uspeh u biomedicinskom inžinjeringu, omogućivši nepokretnom čoveku da ponovo hoda. Profesor Nenadić i njegovi naučnici dokazali su da čak i kod potpunog prekida kičmene moždine, ljudske udove mogu da pokreću moždani talasi.

youtube.com
Hod posle godina u invalidskim kolicima

Profesor Zoran Nenadić i njegov istraživački tim pružili su veliku nadu nepokretnim ljudima, dokazavši da i pored višegodišnje paraplegije moždani talasi iz određenih centara mozga mogu da pokrenu noge, uz malu pomoć savremene tehnologije. 

Naučnici su nepokretnom čoveku omogućili da hoda četiri metra uz pomoć elektroencefalograma, takozvanog EEG aparata, koji je povezan kablovima sa udovima. Jedan kraj je povezan sa određenim moždanim centrima, odakle se moždani talasi kroz kablove šalju u elektrode na drugom kraju, koje su povezane sa nepokretnim nogama. Kako kažu istraživači, rezultat je zadivljujuć i postavlja osnovu za dalje istraživanje moždane kontrole.

Ovaj sistem je dokazao da za postizanje ponovne pokretljivosti nije od najvećeg značaja koliko godina je pacijent proveo kao paraplegičar, pošto moždani talasi i dalje mogu da budu "izvezeni".

- Čak i posle godina paralize mozak generiše masivne moždane talase koji mogu da obezbede najjednostavnije hodanje. Pokazali smo da pacijent može da oživi intuiciju, hodanje kontrolisano mozgom, čak i posle potpunog prekida kičmene moždine, Ovaj neinvazivni sistem je obećavajuća metoda - rekao je dr. An Do, jedan od istraživača koji su radili na projektu.

Od Beograda do Kalifornije

Profesor Zoran Nenadić završio je mehanički inžinjering u Beogradu 1995. godine, a već '98. magistrirao u Vašingtonu, gde je kasnije završio i doktorske studije. Od 2011. godine je asistent profesor na Univerzitetu Kalifornija.

Kako bi se mozak pripremio da ponovo radi kao pre nastanka paralize, bilo je potrebno prvo stimulisati sivu materiju, što je rađeno uz pomoć virtualne realnosti. Pacijent je moždanim talasima vežbao da kontroliše i upravlja likom u kompjuterskom okruženju virtualne realnosti.

Pošto je mentalno bio spreman, pacijent je morao i na terapiju kako bi se atrofirani mišići nogu ponovo osposobili za hod. Terapija je podrazumevala hod u vazduhu, pet centimetara iznad poda, što je omogućavalo da mišići ne trpe nikakav pritisak od spolja već samo da dobijaju impulse iz iz mozga. Pacijentu je bilo potrebno 20 sesija tokom 19 nedelja kako bi se postigli željeni rezultati.

Pošto je metoda uspela na jednom pacijentu istraživači nameravaju da isto isprobaju na grupi ljudi koji pate od paraplegije. Vođa istraživanja dr. Zoran Novaković raduje se budućim rezultatima.

- Pošto smo potvrdili efikasnost ovog neinvazivnog sistema, možemo da krenemo i sa invazivnim metodama, kao što su moždani inplanti. Nadamo se da će inplant postići još veću kontrolu moždanih talasa, jer će oni biti snimljeni sa većim kvalitetom. U budućnosti, inplant bi mogao i da vrati informaciju od noge do mozga, pa će pacijent moći ponovo da oseća svoje noge - optimističan je srpski naučnik.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online