Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.09.2015.
14:18
Tanjug A

Putin brani islamsku veru

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da teroristi na Bliskom istoku kompromituju veliku svetsku religiju i zahvalio muslimanskim verskim liderima u Rusiji na neustrašivom suprotstavljanju vrbovanju građana Rusije za "Islamsku državu".

Reuters
Putin: Teroristi na Bliskom istoku kompromituju islamsku veru

- Na Bliskom istoku teroristi tzv. Islamske države, kompromitujući veliku svetsku religiju, islam, seju mržnju, ubijaju ljude, uključujući i sveštenike, varvarski uništavaju spomenike svetske kulture. Njihova ideologija izgrađena je na laži, na otvorenom falsifikovanju islama - rekao je Putin na svečanom otvaranju rekonstruisane centralne džamije u Moskvi.

U prisustvu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i predsednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa, ruski predsednik i čelnik Saveta muftija Rusije Ravil Gajnutdin posle desetogodišnje rekonstrukcije svečano su uoči muslimanskog praznika Kurban-bajrama otvorili obnovljeni kompleks džamije, sada najveće u Evropi.

Putin je, kako prenosi TAS, u govoru izrazio uverenje da će duhovni lideri muslimana i ubuduće učiti vernike na principima humanizma, milosrđa i pravde.

- Važno je da se muslimanska omladina vaspita na tradicijama islamskih vrednosti, kako bi se presekli pokušaji nametanja nama tuđih postulata pogleda na svet, koji nemaju ničega zajedničkog sa pravim islamom - kazao je Putin, ističući da je suprotstavljanje fundamentalizmu naročito važno danas, kada se pokušava "cinična upotreba verskih osećanja u političke svrhe".

Ističući da je u pitanju veliki događaj za ruske muslimane, predsednik Rusije kazao je da je moskovska džamija postala najveća u Evropi, džamija dostojna glavnog grada višenacionalne zemlje, dostojna Rusije u kojoj je islam jedna od tradicionalnih religija.

Zahvaljujući na pozivu za učešće u ceremoniji i izražavajući zadovoljstvo što je Turska mogla da doprinese rekonstrukciji džamije, Erdogan je rekao da i današnji dan pokazuje kako Rusija objedinjuje mnoštvo naroda i njihove duhovne vrednosti i formira jedinstven životni prostor, pokazujući lep primer za budućnost, prenosi TAS.

Abas je, pak, rekao da okončanje rekonstrukcije predstavlja snažnu poruku da narodi Rusije žive u harmoniji, uzajamnom uvažavanju i bratstvu, kao i da potvrđuje visok položaj i značaj Rusije u svetu i za arapski i islamski svet.

Reuters
Putin, Erdogan i Abas u obilasku centralne džamije u Moskvi

Palestinski lider predao je lično 25.000 dolara za restauraciju, rekavši da je taj novac potreban, naravno, palestinskoj deci, ali da i oni žele da budu deo izgradnje "božje kuće na zemlji, tim pre u Moskvi", navodi ruska agencija.

Uvećana džamija 

Posle restauracije, površina džamije uvećana je 20 puta na 19.000 kvadratnih metara, što omogućuje istovremeno prisustvo 10.000 vernika na molitvi. 

Reuters

Građevina sa šest nivoa, sa prečnikom kupole od 46 metara i dva minareta od po 78 metara, ima sada sedam liftova, a u nekoliko sala postavljeni su veliki ekrani na kojima će se prenositi događaji iz centralne sale. Mermer u džamiji je iz Turske, a turska vlada poklonila je vrata, lustere I tepihe za molitvu, dok su turski umetnici besplatno dizajnirali i ukrašavali njene zidove.

Rekonstrukcija je koštala približno 170 miliona dolara, čiji znatan deo i predstavljaju prilozi vernika, a glavna sredstva izdvojio je biznismen poreklom iz ruske republike Dagestan, Sulejman Kerimov.

Reuters

Povodom otvaranja džamije okupilo se više hiljada vernika, a na ceremoniji su prisustvovali i čelnici ruskih republika Čečenije Ramzan Kadirov, Tatarstana Rustam Minihanov, Dagestana Ramazan Abdulatipov, Ingušetije Junus-Bek Jevkurov, kao i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, predsednik sinodalnog Odeljenja za spoljne crkvene veze Ruske pravoslavne crkve mitropolit Ilarion, navode agencije.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.09.2015. 17:50
Pa ni jedna vera ne uči ubbijanju i zverrstvima,pa ni muslimanska-to rade samo verski protagonisti i verske šićardžije.Tu nema pravih vernika,kako kod muslimana tako i kod hrišćana-da ne misle hrišćani da su pročistili dušu od zvverstava koje vrše po belom svetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online