Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.09.2015.
09:34
b92.net A

Ovo je Rus koji je stvarno spasio svet

Pukovnik Stanislav Petrov doneo je 26. septembra 1983. godine odluku zahvaljujući kojoj, prema mnogima, nije došlo do nuklearnog rata. Malo iza ponoći navedenog dana oglasio se alarm koji je ukazao na to da su SAD aktivirale interkontinentalne balističke projektile, a na 44-godišnjem pukovniku bilo je da odluči, i to brzo, da li je napad na Sovjetski Savez pravi ili ne. I, srećom, dobro je procenio.

Tanjug/AP
O njemu se više zna na zapadu, nego u sopstvenoj zemlji: Stanislav Petrov

- Shvatio sam da moram da donesem neku odluku, a istina je da sam bio 50-50 odsto siguran da li je, to jest nije, reč o napadu - priseća se danas Petrov.

Uprkos zabrinjavajućim podacima sovjetskih satelita koji su se nalazili iznad SAD-a, Petrov je uzeo u obzir mogućnost da je reč o lažnoj uzbuni. Da je, međutim, javio da je reč o pravom napadu, sovjetske vođe mogle su kao odgovor da izvrše atomski napad na SAD. Koliko je situacija bila komplikovana govori činjenica da se u to vreme Sovjetski Savez iskreno plašio iznenadnog američkog napada, budući da je bila reč o izuzetno napetom periodu Hladnog rata.

Štaviše, svega mesec dana ranije Sovjeti su srušili putnički avion koji je iz SAD-a leteo za Južnu Koreju, jer su verovali da je reč o špijunskoj akciji. SAD su se posle niza provokativnih vojnih manevara, pripremale za veliku NATO vežbu, nazvanu "Moćni strelac", koja je bila simultana priprema za nuklearni napad.

U svojoj domovini, Petrova istorijska uloga nije mu donela slavu, jer i dalje živi u istom stančiću u kojem je proveo većinu života, i s dobrodošlicom dočekuje sve goste.

Te kobne, a inače do tada potpuno tihe, noći u kojoj je radio u tajnom kontrolnom centru Serpukov-15, oglasio se alarm, seća se 76-godišnji muškarac. Svi su bili u šoku, jer, iako su se tamo nalazili upravo zbog sličnih situacija, na tako nešto nisu mogli da se pripreme. Petrov je tada ustao i shvatio da svi zbunjeno gledaju u njega.

- Moja ekipa je bila na ivici panike i tad mi je sinulo da će ako svi budemo u panici sve biti gotovo. Nisam imao vremena da razmišljam o tome da li ću ja biti taj koji će pokrenuti Treći svetski rat, već sam morao da odlučim koliko je istinita informacija koju mi je upravo pokazao kompjuter - seća se Petrov.

Još je razmišljao i vagao odluku kada se oglasila još jedna sirena, koja je zaposlene u centur obavestila da je lansirana i druga raketa. Ubrzo zatim centrom su se razlegli zvuci još nekoliko sirena, i mogao se steći utisak da je pet atomskih bombi poletelo s američkog tla.

Petrov je tada odlučio da svoje nadređene obavesti da je sistem slao lažne informacije, iako nije uopšte bio siguran u to što govori. Svoju odluku zasnovao je na činjenici da sovjetski radari, koji su se nalazili na tlu, nisu potvrdilii lansiranje - radar je mogao da ukaže na dolazeće projektile dosta vremena posle lansiranja, ali je Petrov znao da su radari mnogo pouzdaniji od satelita.

Kasnije je otkriveno da je lažni alarm pokrenuo kvar na satelitu, koji je pogrešno interpretirao odsjaj sunčeve svetlosti na visokim oblacima - kao rakete. Petrovu nikad nije odato priznanje za njegovu odluku, najverovatnije zbog toga što bi Rusi na taj način ukazali na slabosti svojih rano upozoravajućih satelita.

Stari sovjetski vojnik danas živi u Frjazinu u Rusiji i poznat je kao "čovek koji je spasao svet". Po njemu je nedavno danski režiser Piter Entoni snimio i film koji ovih dana počinje da se prikazuje u bioskopima u SAD.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online