Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.09.2015.
05:08
Lj. I. - Vesti A

Zajedno protiv Islamske države

Američki ministar odbrane i njegov ruski kolega, koji se još nikada nisu direktno sreli, razgovarali su telefonom o Siriji i dogovorili se da će nastaviti te razgovore i u budućnosti, objavio je Pentagon.

Reuters
Putin i Šojgu žele dijalog sa SAD

Ministri Ešton Karter i Sergej Šojgu imali su "konstruktivan razgovor" i "dogovorili su da će nastaviti razgovarati" o razmeni informacija o vojnim aktivnostima u različitim delovima Sirije te o "kampanji protiv Islamske države", kaže se u saopštenju Pentagona u kojem se naglašava da Karter nije nikada razgovarao sa svojim ruskim kolegom otkako je preuzeo dužnost u februaru 2015. Direktni odnosi između njihovih vojski takođe su prekinuti već mesecima.

Bela kuća objavila je da se SAD otvaraju za "taktičke i praktične razgovore" s Rusijom u pogledu Sirije, ne precizirajući hoće li ih voditi civili ili vojnici niti na kojem će se nivou odvijati.
Rusija je ta koja je predložila Vašingtonu pokretanje dijaloga "između vojski" o sukobu u Siriji, ponajpre kako bi se izbegli incidenti između njihovih oružanih snaga na terenu, rekao je američki državni sekretar Džon Keri.

Američka vlada planira direktne razgovore ruskih i američkih vojnih zvaničnika u vezi s ruskim vojnim jačanjem u Siriji. Keri je u Londonu rekao da predsednik Barak Obama veruje da su vojno-vojni razgovori s Rusijom "važan sledeći korak" u nastojanja SAD i saveznika da reše krizu u Siriji dok pokušavaju da razumeju i ulogu Rusije. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ranije ove nedelje izneo predlog Keriju u telefonskom razgovoru.

- Sirijska kriza mora biti rešena - rekao je Keri pre sastanka s ministrom spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulahom bin Zajedom.

Većina kontakata vojnih zvaničnika SAD i Rusije suspendovana je pošto je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim prošle godine.

Rusija je u sredu pozvala SAD i njihove saveznike da u borbu protiv vojske Islamske države uključe snage vlade Sirije kao partnera i ponudila da s Vašingtonom podeli informacije o svojim nedavnim vojnim isporukama Damasku. Keri je rekao da mu je Lavrov kazao da je Rusija zainteresovana jedino za suočavanje s pretnjama od Islamske države u Siriji.

Državni sekretar SAD je, međutim, naglasio da nije jasno da li se takav stav može promeniti i da Rusija počne da brani Asada, čiju smenu žele SAD.

- Ako se Rusija samo fokusira na Islamsku državu i ako ima mogućnosti za saradnju i dalje postoji način za političke pregovore i ishod - rekao je Keri.

Raspored borbenih aviona

Rusija je rasporedila svoja četiri borbena aviona u Siriji, izjavio je u petak jedan američki zvaničnik. SAD su primetile prisustvo "četiri borbena aviona na tlu blizu Latakije", na zapadu Sirije, gde je uporište vlade predsednika Bašara al Asada, rekao je izvor. Pentagon je primetio u blizini Latakije vojni materijal i ruske trupe što ukazuje da je ruska vojska upravo instalira naprednu vazduhoplovnu bazu. Rusi su tamo već rasporedili bar četiri vojna helikoptera, sedam tenkova i deset oklopnih transportera trupa, rekao je Pentagon.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.09.2015. 13:00
Rusi- ako vam nesto treba , tu je telefon !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online