Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.09.2015.
08:00
B. Božin - Vesti A

Mezijer kao Orban

Pošto su 1. avgusta uvedena nova pravila u vezi s boravkom i pravima na ostanak stranaca u Nemačkoj, velika koalicija je na putu da sprovede nova drastična pooštravanja u zakonu o azilantima.

Reuters
Ministar mora da preseče: Tomas de Mezijer

Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je i ranije najavljivao ograničenja u socijalnim davanjima za izbeglice, a u četvrtak je njegovo ministarstvo izašlo i s nacrtom zakona koji će oba doma parlamenta razmatrati u oktobru.

Po tom nacrtu, izbeglice koje dođu preko drugih EU država neće moći da potražuju socijalna davanja, a za azilantsku proceduru će biti zadužene zemlje-članice na čije tlo izbeglice prvo stupe.

Oni bi prilikom vraćanja u te zemlje dobili jedino pomoć u vidu karte za prevoz i hrane za put.
Nacrt predviđa i da se ubrzaju zahtevi osoba kojima je potrebna zaštita.

Pravo na ostanak je otežano. One izbeglice, koje izbegavaju deportaciju, dobiće zabranu prava na rad i biće im uskraćena socijalna davanja. Pripadnicima tzv. trećih sigurnih država će, osim prava na rad, biti uskraćeno i pravo na obrazovanje. Najduži boravak u prihvatnim centrima biće šest meseci, a azilanti će umesto gotovine dobijati samo materijalna dobra.

Takođe, i deportacija će ubuduće biti olakšana i neće biti unapred najavljivana.

Bez pomoći "ograđenima"

Vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel zapretio je da zemlje koje ne dele evropske vrednosti kao što su ljudsko razumevanje i solidarnost ne mogu da računaju da će dobiti novčanu pomoć od EU. U intervjuu za "Bild", Gabrijel je rekao da dok Nemačka otvara sportske hale, barake i stanove za porodice izbeglica, druge zemlje "podižu bodljikavu žicu na svojim granicama i zatvaraju kapije".

Osim toga, biće dozvoljen boravak u zemlji od maksimalno tri umesto šest meseci.
Mezijerov plan podrazumeva i olakšice za izbeglice koje ostanu u Nemačkoj koje se tiču zdravstvene zaštite.

Opozicione partije Levice i Zelenih smatraju da se novim zakonom situacija azilanata "na nepodnošljiv način" pogoršava. Organizacija Pro azil je kritikovala planove nemačkog ministarstva koje je "na Orbanovom kursu".

- Ovim nacrtom zakona je nemačka vlada separaciju, zastrašivanje i beskućništvo stavila u svoj program - kažu iz te organizacije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online